Заемите ще поскъпват от средата на 2018 г.

“Консолидацията на банковия сектор у нас ще продължи и привличането на нов партньор в Първа инвестиционна банка е поредната стъпка.” Това прогнозира икономистът Владимир Каролев на бизнес форум в София.

“Пощенска банка купи Алфа банк, СИБАНК купи ОББ, а сега на пазара са Райфайзенбанк и Банка Пиреос, които също търсят купувачи. В момента върви увеличение на капитала на ПИБ и след като този процес приключи, самата ПИБ също ще започне да търси инвеститор”, добави Каролев.

Според него крайната цел е международен финансов инвеститор да придобие миноритарен дял от Първа инвестиционна банка. По думите му това ще позволи на ПИБ да участва активно в процеса на консолидация на сектора.

Каролев счита също, че при успешно привличане на партньор през следващите години ПИБ ще има два варианта. “Единият е експанзия в съседни балкански държави с висок икономически растеж, а вторият - участие в окрупняването на банковия сектор у нас, като две средни и една по-малка банка биха били атрактивни цели за придобиване поради структурата на активите си.”

“Българският пазар е малък за 22 банки, дори 15 са много, затова тече консолидация, какъвто е примерът с ОББ, СИБАНК, ТБ “Виктория”. Това заяви изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин на форума. Според него придобиването на ОББ от KBC е бяла лястовица, тъй като силен европейски играч има интерес към разширяване на дейността си в България.

“При много други банки обаче тенденцията е обратна и очаквам период на относително намаляване на инвеститорския интерес от страна на големите международни играчи. Това ще води до консолидация и нищо чудно до година-две броят на банките в България да е оптимален, за да се запази конкуренцията”, прогнозира Ягодин. Банкерът смята, че бизнесът и гражданите трябва да се подготвят за покачващи се лихви по кредитите у нас от средата на 2018 г. Тенденцията в Европа ще се обърне в края на тази година, а у нас повишението ще дойде 6 месеца по-късно.

“Има 5 милиарда лева горещи пари, които стоят в БНБ, и дори банките са наказвани, че държат парите си там с негативна лихва. Докато този ресурс не се изконсумира, финансовите институции ще бъдат в силна конкуренция за привличане на клиенти и това ще задържа лихвите”, обясни Ягодин. Според него предизвикателство остават засилените регулаторни изисквания след финансовата криза от 2008 г., на които все по-малко пазарни участници могат да отговорят.