1 млн. евро ще е максималната сума за финансиране на проекти за нови технологии и иновации в земеделието по мярка 16.1 от Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на форума "Новите технологии в земеделието", дискусия от поредицата "Новата българска икономика" на списание ".БГ/Иноватор", "24 часа" и с помощта на BASF, DHL, "Метро" и "Географика".

До есента ще бъде приета наредбата за мярка 16.1. Бюджетът по нея е 20 млн. евро, а допустимите разходи на проект за до 1 млн. евро. Приемът ще започне от ноември, обясни Порожанов пред събралите се представители на селскостопанския бизнес в хотел "Маринела" в столицата.

"Новите технологии в земеделието вече са на терен. И у нас над полетата летят дронове", каза още Порожанов.

И при други схеми  по програмата приоритетно подкрепа получават проекти, при които иновацията е съществена част, например по схеми 4.1 и 4.2. В 4.1 определението за иновации досега беше доста рестриктивно, но предстоят промени в наредбата по тази схема и в следващото отваряне на схемата определението за иновации няма да бъде толкова ограничаващо, гарантира министърът на земеделието.

Порожанов обяви и, че министерството готви нова комуникационна платформа за всички земеделски стопани в България. В нея подобно на социална мрежа те ще могат да общуват по 24 часа в денонощието, ще е отворена и за потребителите на земеделските продукти.

"Време е напред да излязат хората, които хранят България. Колкото по-пряк е пътят между тях и гражданите, толкова по-добре. С онлайн платформата ще дадем възможност на обществото пряко да участва в процесите", каза Порожанов.