Идва умерен растеж на лихвите, но за дълго време

  • 0
authorАвтор: Румен Гълъбинов

Идва умерен растеж на лихвите, но за дълго време

На два пъти през последната година и половина – веднъж в края на 2015 г. и веднъж в края на 2016 г., Федералният резерв на САЩ, повиши основния лихвен процент. Това се случи за първи път от 2006 година насам, откогато за дълъг период от време лихвите останаха на едно много ниско равнище.

Но изглежда тази ера вече е на приключване и много икономисти говорят за нов цикъл от увеличение на лихвите. Не само в най-голямата световна икономика, а и в Европа, Азия и другаде. Този тренд неминуемо ще стигне и до България.

Няколко са основните причини за тези решения на Федералния резерв на Съединените щати. На първо място се наблюдава достигането на почти пълен паритет на долара спрямо еврото – ние сме вече на 10% от този паритет.

С новата администрация президентът Доналд Тръмп залага отчетливо на връщането на много бизнеси обратно в САЩ, на стимулиране на производството и на откриването на повече работни места. Всичко това говори, че ни очаква засилване на американския износ и в такава ситуация чак толкова силен долар не е толкова необходим.
Освен това Тръмп предвижда някои данъчни промени, които да предотвратят изнасянето на производства от Северна Америка. От тази гледна точка лихвите бяха прекалено ниски за прекалено дълъг период от време. Това също е изиграло своята роля и сега по естествен начин нещата тръгват в обратната посока в името на един по-органичен вътрешен растеж на икономиката.

Не толкова еднозначно е обаче дали новият тренд ще се пренесе автоматично и в Европа. Безспорно, тенденцията ще е същата, но скоростта, с която ще нарастват лихвите на Стария континент няма как да е толкова висока колкото в САЩ. Защото Европа е все още твърде далеч от едно загряване на икономиката. Тя има нужда от още по-висока конкурентоспособност, каквато й липсва, особено в иновациите и новите технологии. Американската и особено азиатските икономики я конкурират успешно и с по-високата си производителност на труда.

Сега е много актуално да се говори за „Европа на две скорости“. Само че ЕС винаги е била на две скорости. Имаме еврозона и страни, които са извън нея. Имаме Шенген и страни членки, които са извън него. Имаме също единен банков съюз и държави, които работят, за да се присъединят към него, и такива като нас, които доскоро дори не искахме да чуваме за такова нещо.

Очевидно е, че ако искаме европейските икономики да тръгнат с по-висока скорост нагоре, трябва вече да не работим толкова много за кохезията, а по-скоро за конвергенцията. Обсъждат се например вече единни европейски облигации, които да финансират дълговете на страните от ЕС.

Всичко това говори в полза на твърдението, че тенденцията към повишаване на лихвите ще тръгне от САЩ към нас, макар и с по-ниска скорост.

Друг е въпросът дали увеличението на лихвите ще се съчетае с раздвижване на кредитирането, особено в България. В това отношение тук текат други процеси. Корпоративният пазар в България например досега разчиташе твърде много на подкрепата на еврофондовете и тегленето на заеми от страна на фирмите, когато го имаше, се свеждаше преди всичко до определена малка част от стойността на целия проект.

Но и това време може да се окаже на свършване. Ресурсът от европейски средства намалява, а след 2020 година може да намалее още повече, т.е. се отваря отново нуждата от самостоятелно финансиране, вече с банково кредитиране. А когато има търсене, има и предлагане на по-високи лихви. Това е естествен процес, на който самите банкери в България също залагат.

При индивидуалното кредитиране – независимо дали ипотеки или потребителски кредити, лихвите могат да отиват само нагоре. Например, напоследък се твърди, че имотният пазар върви добре. Това може и да е манипулативно твърдение, може и да има разлика между столицата и останалите пет големи града и останалата част от страната. Но пък от друга страна няма пазар, който вечно да стои само в стагнация и е очевидно, че и тук нещата тръгват в противоположна на досегашната посока.

Много трудно обаче може да се предвиди каква ще е продължителността на новия цикъл на нарастване на лихвите. По начало когато говорим за корпоративното финансиране, трябва да имаме предвид, че ако е за стратегически инвестиции, то се планира за поне десет години напред. Ипотечното кредитиране е за поне 20 години напред, дори 30. Така че периодът на нарастване на лихвите ще отнеме поне 5-6 години, дори към 10 години.

И друг процес говори в полза на твърдението, че предстои движение на лихвите нагоре. Това е вече осъзнатата необходимост от това в българската икономика да влязат свежи парични потоци.

Изразът „The cash is the King“ трябва да важи с пълна сила и за държавните финанси. 2015 и 2016 г. бяха лоши за чуждите инвестиции в България, а това са свежите пари, които трябва да влязат в икономиката, освен субсидиите, държавните заеми и държавните приходи от данъци и акцизи. През 2015 година у нас имаше едно леко увеличение на преките инвестиции, което обаче дойде по-скоро от счетоводна операция – един голям инвеститор превърна свой външен дълг в увеличение на капитала. През 2016 година вече нямаше такава операция и видяхме един доста драстичен спад.

Като цяло ние се увлякохме по усвояването на еврофондовете, но изостанахме по отношение на входящия паричен поток от инвестиции. Оттук нататък всички правителства трябва да насърчават преките инвестиции, защото само те могат да компенсират спада на европейските пари. Именно това е най-голямото предизвикателство в момента, защото в България вече има политическа нестабилност. Да не говорим, че корупцията е непокътната и не може да бъде заобиколена.

Вярно е, че има общ тренд на спад на инвестициите дори в стара Европа. Но за съжаление това при нас този тренд се проявява много по-силно, дори в сравнение с една съседна Румъния. Каквото и да говорим за тяхната съдебна реформа, факт е, че те поне са опитват да направят нещо. И в крайна сметка Румъния привлича повече инвестиции от нас и прави с 25% по-голям БВП на глава от населението в сравнение с България.
У нас има добри примери за привличане на преки инвестиции отвън, но са единични. Например пловдивският регион. Или някои отрасли като производството на авточасти, аутсорсинга, ИТ. Чудесно е, нека продължават, но ни трябва оживление и в други отрасли. Трябва да събудим по някакъв начин интереса към България, защото само ниските данъци не са достатъчни.

Да не говорим, че ние прекалихме с рекламирането на ниските данъци и ниската цена на труда. Особено последното не върши никаква работа когато става въпрос за високотехнологични инвеститори, каквито искаме да дойдат тук. Ниската цена на труда ни носи ниска добавена стойност в икономиката, макар че не е единствената причина за това.

Има и нещо друго – България трябва да си постави някои нови цели, ако искаме да привличаме паричен поток. Например да се интегрираме по-тясно с Европейския монетарен съюз и да приемем еврото. Не се наемам да кажа, че има директна връзка между засилените преки инвестиции и приемането на еврото, но ако ще вървим към конвергенция, това е пътят.

България е и една от петте държави в ЕС, която не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР. Ние сме неин асоцииран член и влизаме в статистиките й, но не сме пълноправни членове. А това е най-голямата световна икономическа организация. Когато в ЕС стига до състояние, при което вътре в него се правят други съюзи, България трябва да участва в колкото се може повече такива съюзи. Иначе ще продължаваме да тичаме по външните коридори.

Положението в българската икономика всъщност е толкова отчайващо, че никак не е ясно бъдещето след 2020 година, когато факторът „еврофондове“ започне да отслабва. Статистиката за България показва ускоряване в темпа на изтегляне на инвестиции в дялов капитал, които се смятат за израз на дългосрочен интерес към икономика ни.
Икономиката на България продължава да расте субсидирано и съответно доходите на българите растат административно. Българската икономика става все повече зависима от държавата и основната причина за растежа се дължи на намесата на държавата. Разходите на правителството влияят съществено върху размера на растежа поради ниската активност в частния сектор и ниския приток на чужди инвестиции.

Малкият и среден бизнес продължава да бъде мачкан от държавата с 15 % данък за едноличните търговци например, при 10% за всички останали.

Условията за предприемачество в България са се влошили рязко през 2016 г., според оценката на Световния институт за предприемачество и развитие (GEDI). България се нарежда на 82-ра позиция от общо 138 държави. През 2015 г. страната ни заемаше 46-о място в Глобалния индекс за предприемачество, а през 2014 г. бе на 44-та позиция в класацията.

България е държавата с най-лоши условия за предприемачество в сравнение с другите икономики в ЕС.

На Балканите държави като Сърбия и Албания задминават България и предлагат по-добри условия за бизнес.

Истината за икономическото развитие на България се крие в необходимостта от реформи, които да гарантират добре развита конкуренция и квалифицирани кадри.
А за да се сложи край на неблагоприятните демографски тенденции, България трябва да инвестира значително повече в самите хора, като увеличи средствата отделяни от бюджета за образование, наука и здравеопазване.

*Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Български имоти“ (сега част от „Булстрад Виена Иншурънс Груп“). От 2009 г. е управител на застрахователен брокер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Окончателно: ЕС спира производството на колите, които са само на бензин и дизел!

Окончателно: ЕС спира производството на колите, които са само на бензин и дизел!

Средните емисии на CO2 на новите леките автомобили, регистрирани в ЕС ще трябва да бъдат с 15% по-ниски през 2025 г. и с 35% по-ниски през 2030 г. в сравнение с ограниченията за емисиите, валидни през 2021 г. Това реши съветът на министрите след 13-часово заседание в Люксембург. За лекотоварните превозни средства Съветът на министрите прие целите,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,