Идва умерен растеж на лихвите, но за дълго време

  • 0
authorАвтор: Румен Гълъбинов

Идва умерен растеж на лихвите, но за дълго време

На два пъти през последната година и половина – веднъж в края на 2015 г. и веднъж в края на 2016 г., Федералният резерв на САЩ, повиши основния лихвен процент. Това се случи за първи път от 2006 година насам, откогато за дълъг период от време лихвите останаха на едно много ниско равнище.

Но изглежда тази ера вече е на приключване и много икономисти говорят за нов цикъл от увеличение на лихвите. Не само в най-голямата световна икономика, а и в Европа, Азия и другаде. Този тренд неминуемо ще стигне и до България.

Няколко са основните причини за тези решения на Федералния резерв на Съединените щати. На първо място се наблюдава достигането на почти пълен паритет на долара спрямо еврото – ние сме вече на 10% от този паритет.

С новата администрация президентът Доналд Тръмп залага отчетливо на връщането на много бизнеси обратно в САЩ, на стимулиране на производството и на откриването на повече работни места. Всичко това говори, че ни очаква засилване на американския износ и в такава ситуация чак толкова силен долар не е толкова необходим.
Освен това Тръмп предвижда някои данъчни промени, които да предотвратят изнасянето на производства от Северна Америка. От тази гледна точка лихвите бяха прекалено ниски за прекалено дълъг период от време. Това също е изиграло своята роля и сега по естествен начин нещата тръгват в обратната посока в името на един по-органичен вътрешен растеж на икономиката.

Не толкова еднозначно е обаче дали новият тренд ще се пренесе автоматично и в Европа. Безспорно, тенденцията ще е същата, но скоростта, с която ще нарастват лихвите на Стария континент няма как да е толкова висока колкото в САЩ. Защото Европа е все още твърде далеч от едно загряване на икономиката. Тя има нужда от още по-висока конкурентоспособност, каквато й липсва, особено в иновациите и новите технологии. Американската и особено азиатските икономики я конкурират успешно и с по-високата си производителност на труда.

Сега е много актуално да се говори за „Европа на две скорости“. Само че ЕС винаги е била на две скорости. Имаме еврозона и страни, които са извън нея. Имаме Шенген и страни членки, които са извън него. Имаме също единен банков съюз и държави, които работят, за да се присъединят към него, и такива като нас, които доскоро дори не искахме да чуваме за такова нещо.

Очевидно е, че ако искаме европейските икономики да тръгнат с по-висока скорост нагоре, трябва вече да не работим толкова много за кохезията, а по-скоро за конвергенцията. Обсъждат се например вече единни европейски облигации, които да финансират дълговете на страните от ЕС.

Всичко това говори в полза на твърдението, че тенденцията към повишаване на лихвите ще тръгне от САЩ към нас, макар и с по-ниска скорост.

Друг е въпросът дали увеличението на лихвите ще се съчетае с раздвижване на кредитирането, особено в България. В това отношение тук текат други процеси. Корпоративният пазар в България например досега разчиташе твърде много на подкрепата на еврофондовете и тегленето на заеми от страна на фирмите, когато го имаше, се свеждаше преди всичко до определена малка част от стойността на целия проект.

Но и това време може да се окаже на свършване. Ресурсът от европейски средства намалява, а след 2020 година може да намалее още повече, т.е. се отваря отново нуждата от самостоятелно финансиране, вече с банково кредитиране. А когато има търсене, има и предлагане на по-високи лихви. Това е естествен процес, на който самите банкери в България също залагат.

При индивидуалното кредитиране – независимо дали ипотеки или потребителски кредити, лихвите могат да отиват само нагоре. Например, напоследък се твърди, че имотният пазар върви добре. Това може и да е манипулативно твърдение, може и да има разлика между столицата и останалите пет големи града и останалата част от страната. Но пък от друга страна няма пазар, който вечно да стои само в стагнация и е очевидно, че и тук нещата тръгват в противоположна на досегашната посока.

Много трудно обаче може да се предвиди каква ще е продължителността на новия цикъл на нарастване на лихвите. По начало когато говорим за корпоративното финансиране, трябва да имаме предвид, че ако е за стратегически инвестиции, то се планира за поне десет години напред. Ипотечното кредитиране е за поне 20 години напред, дори 30. Така че периодът на нарастване на лихвите ще отнеме поне 5-6 години, дори към 10 години.

И друг процес говори в полза на твърдението, че предстои движение на лихвите нагоре. Това е вече осъзнатата необходимост от това в българската икономика да влязат свежи парични потоци.

Изразът „The cash is the King“ трябва да важи с пълна сила и за държавните финанси. 2015 и 2016 г. бяха лоши за чуждите инвестиции в България, а това са свежите пари, които трябва да влязат в икономиката, освен субсидиите, държавните заеми и държавните приходи от данъци и акцизи. През 2015 година у нас имаше едно леко увеличение на преките инвестиции, което обаче дойде по-скоро от счетоводна операция – един голям инвеститор превърна свой външен дълг в увеличение на капитала. През 2016 година вече нямаше такава операция и видяхме един доста драстичен спад.

Като цяло ние се увлякохме по усвояването на еврофондовете, но изостанахме по отношение на входящия паричен поток от инвестиции. Оттук нататък всички правителства трябва да насърчават преките инвестиции, защото само те могат да компенсират спада на европейските пари. Именно това е най-голямото предизвикателство в момента, защото в България вече има политическа нестабилност. Да не говорим, че корупцията е непокътната и не може да бъде заобиколена.

Вярно е, че има общ тренд на спад на инвестициите дори в стара Европа. Но за съжаление това при нас този тренд се проявява много по-силно, дори в сравнение с една съседна Румъния. Каквото и да говорим за тяхната съдебна реформа, факт е, че те поне са опитват да направят нещо. И в крайна сметка Румъния привлича повече инвестиции от нас и прави с 25% по-голям БВП на глава от населението в сравнение с България.
У нас има добри примери за привличане на преки инвестиции отвън, но са единични. Например пловдивският регион. Или някои отрасли като производството на авточасти, аутсорсинга, ИТ. Чудесно е, нека продължават, но ни трябва оживление и в други отрасли. Трябва да събудим по някакъв начин интереса към България, защото само ниските данъци не са достатъчни.

Да не говорим, че ние прекалихме с рекламирането на ниските данъци и ниската цена на труда. Особено последното не върши никаква работа когато става въпрос за високотехнологични инвеститори, каквито искаме да дойдат тук. Ниската цена на труда ни носи ниска добавена стойност в икономиката, макар че не е единствената причина за това.

Има и нещо друго – България трябва да си постави някои нови цели, ако искаме да привличаме паричен поток. Например да се интегрираме по-тясно с Европейския монетарен съюз и да приемем еврото. Не се наемам да кажа, че има директна връзка между засилените преки инвестиции и приемането на еврото, но ако ще вървим към конвергенция, това е пътят.

България е и една от петте държави в ЕС, която не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР. Ние сме неин асоцииран член и влизаме в статистиките й, но не сме пълноправни членове. А това е най-голямата световна икономическа организация. Когато в ЕС стига до състояние, при което вътре в него се правят други съюзи, България трябва да участва в колкото се може повече такива съюзи. Иначе ще продължаваме да тичаме по външните коридори.

Положението в българската икономика всъщност е толкова отчайващо, че никак не е ясно бъдещето след 2020 година, когато факторът „еврофондове“ започне да отслабва. Статистиката за България показва ускоряване в темпа на изтегляне на инвестиции в дялов капитал, които се смятат за израз на дългосрочен интерес към икономика ни.
Икономиката на България продължава да расте субсидирано и съответно доходите на българите растат административно. Българската икономика става все повече зависима от държавата и основната причина за растежа се дължи на намесата на държавата. Разходите на правителството влияят съществено върху размера на растежа поради ниската активност в частния сектор и ниския приток на чужди инвестиции.

Малкият и среден бизнес продължава да бъде мачкан от държавата с 15 % данък за едноличните търговци например, при 10% за всички останали.

Условията за предприемачество в България са се влошили рязко през 2016 г., според оценката на Световния институт за предприемачество и развитие (GEDI). България се нарежда на 82-ра позиция от общо 138 държави. През 2015 г. страната ни заемаше 46-о място в Глобалния индекс за предприемачество, а през 2014 г. бе на 44-та позиция в класацията.

България е държавата с най-лоши условия за предприемачество в сравнение с другите икономики в ЕС.

На Балканите държави като Сърбия и Албания задминават България и предлагат по-добри условия за бизнес.

Истината за икономическото развитие на България се крие в необходимостта от реформи, които да гарантират добре развита конкуренция и квалифицирани кадри.
А за да се сложи край на неблагоприятните демографски тенденции, България трябва да инвестира значително повече в самите хора, като увеличи средствата отделяни от бюджета за образование, наука и здравеопазване.

*Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Български имоти“ (сега част от „Булстрад Виена Иншурънс Груп“). От 2009 г. е управител на застрахователен брокер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Два хотела на един собственик по морето с рекорд за нарушения

Два хотела на един собственик по морето с рекорд за нарушения

Само за няколко часа екипите на „Фискален контрол“, които извършват проверки по Южното Черноморие, установиха редица нарушения на данъчното и осигурителното законодателство при два хотела, които са собственост на един и същи човек, съобщиха от пресцентъра на НАП. Инспекторите ще наложат общо 23 акта за установяване на административни нарушения,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 са молдовските граждани, посетили България през последната една година. В университетите в Бургас учат десетки студенти от Молдова. Това каза днес в Бургас посланикът на Република Молдова у нас Щефан Горда, цитиран от БТА. Той се срещна с кмета на морския град Димитър Николов, с когото обсъдиха възможността за откриване на почетно

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Българската и румънската страна имат нужда от повече мостове на река Дунав, каза министър Николай Нанков, цитиран от БТА. Той подчерта, че на базата на реалните трафик данни и на предстоящото изграждане на магистралата Русе - Велико Търново ще е нужна бърза връзка с транспортен коридор номер девет, и това ще бъде изграждането на втори мост до Русе.

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

Спешен ремонт на всички мостове

Спешен ремонт на всички мостове

130 млн. лв. по предварителни данни ще трябват само за пътните 17 от 34 по магистралите са в лошо състояние Ремонт на всички мостове в държавата наведнъж, и то скоро. Това поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на регионалното развитие и на транспорта Николай Нанков и Ивайло Московски на заседанието на кабинета в сряда.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Спешен ремонт на всички мостове

Спешен ремонт на всички мостове

130 млн. лв. по предварителни данни ще трябват само за пътните 17 от 34 по магистралите са в лошо състояние Ремонт на всички мостове в държавата наведнъж, и то скоро. Това поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на регионалното развитие и на транспорта Николай Нанков и Ивайло Московски на заседанието на кабинета в сряда.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Лирата възстанови част от позициите си във вторник, поскъпна с 4% Българските банки максимално бързо да излязат от инвестициите си в турски активи - акции, облигации и други. Това им е препоръчала БНБ, научи “24 часа”. От централната банка заявиха, че не коментират политиката си, като не потвърдиха, но и не отрекоха, че има такава препоръка.

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

На 14 август във връзка с предприетите от САЩ защитни мерки срещу вноса на соларни продукти и субсидиите за американските предприятия в сектора на възобновяемите енергии Китай официално стартира процедурите за разрешаване на спорове в рамките на Световната търговска организация (СТО). Говорителят на китайското Министерство на търговията заяви,

Достъпни някои от справките в Търговския регистър

Достъпни някои от справките в Търговския регистър

От тази сутрин, 15 август 2018 г., вторник, и в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Това съобщиха от Агенция по вписванията. Продължава работата по възобновяване на достъпа до

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Турция повишава митата на някои внасяни от САЩ стоки, включително пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи турският държавен вестник, цитиран от БТА. Очаквайте

Държавата плаща 2 години на фирмите да наемат инвалиди

Държавата плаща 2 години на фирмите да наемат инвалиди

Държавата ще плаща 2 години на фирмите, за да наемат хора с увреждания. Заплатите ще са на база минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност, като ще се поемат и осигурителните вноски. Ако работодателите задържат служителя още 6 месеца след този срок, ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от 6 минимални

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

80 на сто от новосъздадените компании не изкарват и година За средностатистическия български предприемач най-лесното нещо е да основе фирма за търговия с коли и автосервиз. Или да започне да търгува с имоти, ако междувременно не е основал строителна фирма, в чийто предмет на дейност продажбата на апартаменти се подразбира.