Идва умерен растеж на лихвите, но за дълго време

  • 0
authorАвтор: Румен Гълъбинов

Идва умерен растеж на лихвите, но за дълго време

На два пъти през последната година и половина – веднъж в края на 2015 г. и веднъж в края на 2016 г., Федералният резерв на САЩ, повиши основния лихвен процент. Това се случи за първи път от 2006 година насам, откогато за дълъг период от време лихвите останаха на едно много ниско равнище.

Но изглежда тази ера вече е на приключване и много икономисти говорят за нов цикъл от увеличение на лихвите. Не само в най-голямата световна икономика, а и в Европа, Азия и другаде. Този тренд неминуемо ще стигне и до България.

Няколко са основните причини за тези решения на Федералния резерв на Съединените щати. На първо място се наблюдава достигането на почти пълен паритет на долара спрямо еврото – ние сме вече на 10% от този паритет.

С новата администрация президентът Доналд Тръмп залага отчетливо на връщането на много бизнеси обратно в САЩ, на стимулиране на производството и на откриването на повече работни места. Всичко това говори, че ни очаква засилване на американския износ и в такава ситуация чак толкова силен долар не е толкова необходим.
Освен това Тръмп предвижда някои данъчни промени, които да предотвратят изнасянето на производства от Северна Америка. От тази гледна точка лихвите бяха прекалено ниски за прекалено дълъг период от време. Това също е изиграло своята роля и сега по естествен начин нещата тръгват в обратната посока в името на един по-органичен вътрешен растеж на икономиката.

Не толкова еднозначно е обаче дали новият тренд ще се пренесе автоматично и в Европа. Безспорно, тенденцията ще е същата, но скоростта, с която ще нарастват лихвите на Стария континент няма как да е толкова висока колкото в САЩ. Защото Европа е все още твърде далеч от едно загряване на икономиката. Тя има нужда от още по-висока конкурентоспособност, каквато й липсва, особено в иновациите и новите технологии. Американската и особено азиатските икономики я конкурират успешно и с по-високата си производителност на труда.

Сега е много актуално да се говори за „Европа на две скорости“. Само че ЕС винаги е била на две скорости. Имаме еврозона и страни, които са извън нея. Имаме Шенген и страни членки, които са извън него. Имаме също единен банков съюз и държави, които работят, за да се присъединят към него, и такива като нас, които доскоро дори не искахме да чуваме за такова нещо.

Очевидно е, че ако искаме европейските икономики да тръгнат с по-висока скорост нагоре, трябва вече да не работим толкова много за кохезията, а по-скоро за конвергенцията. Обсъждат се например вече единни европейски облигации, които да финансират дълговете на страните от ЕС.

Всичко това говори в полза на твърдението, че тенденцията към повишаване на лихвите ще тръгне от САЩ към нас, макар и с по-ниска скорост.

Друг е въпросът дали увеличението на лихвите ще се съчетае с раздвижване на кредитирането, особено в България. В това отношение тук текат други процеси. Корпоративният пазар в България например досега разчиташе твърде много на подкрепата на еврофондовете и тегленето на заеми от страна на фирмите, когато го имаше, се свеждаше преди всичко до определена малка част от стойността на целия проект.

Но и това време може да се окаже на свършване. Ресурсът от европейски средства намалява, а след 2020 година може да намалее още повече, т.е. се отваря отново нуждата от самостоятелно финансиране, вече с банково кредитиране. А когато има търсене, има и предлагане на по-високи лихви. Това е естествен процес, на който самите банкери в България също залагат.

При индивидуалното кредитиране – независимо дали ипотеки или потребителски кредити, лихвите могат да отиват само нагоре. Например, напоследък се твърди, че имотният пазар върви добре. Това може и да е манипулативно твърдение, може и да има разлика между столицата и останалите пет големи града и останалата част от страната. Но пък от друга страна няма пазар, който вечно да стои само в стагнация и е очевидно, че и тук нещата тръгват в противоположна на досегашната посока.

Много трудно обаче може да се предвиди каква ще е продължителността на новия цикъл на нарастване на лихвите. По начало когато говорим за корпоративното финансиране, трябва да имаме предвид, че ако е за стратегически инвестиции, то се планира за поне десет години напред. Ипотечното кредитиране е за поне 20 години напред, дори 30. Така че периодът на нарастване на лихвите ще отнеме поне 5-6 години, дори към 10 години.

И друг процес говори в полза на твърдението, че предстои движение на лихвите нагоре. Това е вече осъзнатата необходимост от това в българската икономика да влязат свежи парични потоци.

Изразът „The cash is the King“ трябва да важи с пълна сила и за държавните финанси. 2015 и 2016 г. бяха лоши за чуждите инвестиции в България, а това са свежите пари, които трябва да влязат в икономиката, освен субсидиите, държавните заеми и държавните приходи от данъци и акцизи. През 2015 година у нас имаше едно леко увеличение на преките инвестиции, което обаче дойде по-скоро от счетоводна операция – един голям инвеститор превърна свой външен дълг в увеличение на капитала. През 2016 година вече нямаше такава операция и видяхме един доста драстичен спад.

Като цяло ние се увлякохме по усвояването на еврофондовете, но изостанахме по отношение на входящия паричен поток от инвестиции. Оттук нататък всички правителства трябва да насърчават преките инвестиции, защото само те могат да компенсират спада на европейските пари. Именно това е най-голямото предизвикателство в момента, защото в България вече има политическа нестабилност. Да не говорим, че корупцията е непокътната и не може да бъде заобиколена.

Вярно е, че има общ тренд на спад на инвестициите дори в стара Европа. Но за съжаление това при нас този тренд се проявява много по-силно, дори в сравнение с една съседна Румъния. Каквото и да говорим за тяхната съдебна реформа, факт е, че те поне са опитват да направят нещо. И в крайна сметка Румъния привлича повече инвестиции от нас и прави с 25% по-голям БВП на глава от населението в сравнение с България.
У нас има добри примери за привличане на преки инвестиции отвън, но са единични. Например пловдивският регион. Или някои отрасли като производството на авточасти, аутсорсинга, ИТ. Чудесно е, нека продължават, но ни трябва оживление и в други отрасли. Трябва да събудим по някакъв начин интереса към България, защото само ниските данъци не са достатъчни.

Да не говорим, че ние прекалихме с рекламирането на ниските данъци и ниската цена на труда. Особено последното не върши никаква работа когато става въпрос за високотехнологични инвеститори, каквито искаме да дойдат тук. Ниската цена на труда ни носи ниска добавена стойност в икономиката, макар че не е единствената причина за това.

Има и нещо друго – България трябва да си постави някои нови цели, ако искаме да привличаме паричен поток. Например да се интегрираме по-тясно с Европейския монетарен съюз и да приемем еврото. Не се наемам да кажа, че има директна връзка между засилените преки инвестиции и приемането на еврото, но ако ще вървим към конвергенция, това е пътят.

България е и една от петте държави в ЕС, която не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР. Ние сме неин асоцииран член и влизаме в статистиките й, но не сме пълноправни членове. А това е най-голямата световна икономическа организация. Когато в ЕС стига до състояние, при което вътре в него се правят други съюзи, България трябва да участва в колкото се може повече такива съюзи. Иначе ще продължаваме да тичаме по външните коридори.

Положението в българската икономика всъщност е толкова отчайващо, че никак не е ясно бъдещето след 2020 година, когато факторът „еврофондове“ започне да отслабва. Статистиката за България показва ускоряване в темпа на изтегляне на инвестиции в дялов капитал, които се смятат за израз на дългосрочен интерес към икономика ни.
Икономиката на България продължава да расте субсидирано и съответно доходите на българите растат административно. Българската икономика става все повече зависима от държавата и основната причина за растежа се дължи на намесата на държавата. Разходите на правителството влияят съществено върху размера на растежа поради ниската активност в частния сектор и ниския приток на чужди инвестиции.

Малкият и среден бизнес продължава да бъде мачкан от държавата с 15 % данък за едноличните търговци например, при 10% за всички останали.

Условията за предприемачество в България са се влошили рязко през 2016 г., според оценката на Световния институт за предприемачество и развитие (GEDI). България се нарежда на 82-ра позиция от общо 138 държави. През 2015 г. страната ни заемаше 46-о място в Глобалния индекс за предприемачество, а през 2014 г. бе на 44-та позиция в класацията.

България е държавата с най-лоши условия за предприемачество в сравнение с другите икономики в ЕС.

На Балканите държави като Сърбия и Албания задминават България и предлагат по-добри условия за бизнес.

Истината за икономическото развитие на България се крие в необходимостта от реформи, които да гарантират добре развита конкуренция и квалифицирани кадри.
А за да се сложи край на неблагоприятните демографски тенденции, България трябва да инвестира значително повече в самите хора, като увеличи средствата отделяни от бюджета за образование, наука и здравеопазване.

*Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Български имоти“ (сега част от „Булстрад Виена Иншурънс Груп“). От 2009 г. е управител на застрахователен брокер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Война на кафетата в Китай

Война на кафетата в Китай

Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да отваря в страната едно кафене на всеки 15 часа. Смел местен конкурент, Luckin Coffee, днес иска да детронира американската компания като открива едно . . . на всеки три часа и половина. Динамиката на стартъпа успя да привлече потребители с неговите многобройни купони за намаления.

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения, предава БНР. За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори,