България е била най-евтината държава в Европейския съюз през 2016 г. според данните на Евростат. Равнището на цените у нас е под половината от средното за ЕС - по-точно 48% от него.

В 3 от общо 6 основни групи стоки и услуги най-евтино те могат да се купят у нас. Това се отнася за алкохола и цигарите, облеклата и посещенията на ресторанти и хотели. Но и по отношение на храните, потребителската електроника и личните коли цените у нас са на едни от най-ниските равнища в общността.

От сравнението на Евростат излиза, че в Румъния и Полша храните и безалкохолните напитки са по-евтини, отколкото у нас. По отношение на превозните средства българите също не плащат най-ниските цени.

Изпреварват ни седем държави, които имат развито автомобилопроизводство или са постигнали приемливо ниски цени по друг начин: Чехия, Словакия, Полша, Литва, Румъния, Латвия и Естония. Тъй като в изчисленията на Евростат са включени и държавите в Европа извън ЕС, става ясно, че колите струват по-евтино и в Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

Потребителската електроника в Полша, Чехия и Румъния също струва по-евтино, отколкото у нас.

В другия край на класацията стоят държавите с висок стандарт на живот, като първенец по скъпотия в ЕС е Дания, следвана от Ирландия, Люксембург и Швеция.

Безапелационен първенец на континента обаче е Швейцария, в която почти всички групи стоки са с цени далеч над средноевропейските. В конфедерацията например храните са със 73% по-скъпи от средното им за ЕС ниво. Единствено потребителската техника там е малко по-евтина.