"Ако потоците на газ в региона променят посоката си, България ще се изправи пред предизвикателството да преустанови транзита на газ от юг на север. Алтернативата за страната ни е да се изгради ново трасе от Провадия до Сръбската граница." Това коментира пред Радио „Фокус“ председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

„Ако в Турция се построят две тръби с проект от Турски поток с руски газ, това означава, че в Турция ще има повече газ и се създава възможност за България през съществуващата инфраструктура и съществуващите транзитни газопроводи, разбира се с подобрение и разширение на мрежата, да транзитира излишни количества от Турция. Независимо дали ще е полски газ или азерски газ след 2020 г., такава възможност ще има. Ние трябва да сме готови да настроим системата към новите обстоятелства, така, че да продължим да бъдем транзитен център за Балканите и за Европа“, обясни Делян Добрев.

Той обобщи, че пред България стои предизвикателството да се задържи като газов транзитен център и след 2019 г., когато е възможно споразумението между Русия и Украйна за транзит на газ да не бъде преподписано, а количествата да бъдат отклонени.