Самолетът, на чийто борд в неделя сутринта пътници отправиха заплаха за бомба в Щутгарт, не е на “България ер”, а на “Българиан еър чартър", уточниха за “24 часа” от летището в Щутгарт.

"Българиан еър чартър" е на българския авиопазар от 2000 г. Неин мажоритарен собственик е Евгений Исаевич Музика, показва справка в търговския регистър. Директор на авиокомпанията е Апик Гарабедян, който бе зам.-министър на транспорта в правителството на Иван Костов. 

Самолетите на авиокомпания “Българиан Еър Чартър” превозват пътници до над 17 града в Германия, а също така и по дестинации в Полша, Дания, Словакия, Австрия, Израел, Швейцария, Италия и др. Компанията лети със самолети Airbus - A320 и McDonnell Douglas - MD82. Превозила е 6 млн. пътника, извършила е 26 000 полета, пише на сайта и. 

Въпросният самолет с инцидента в неделя е трябвало да излети в 11,40 ч, но двама пътници при качването се скарват и единият обвинява другия, че е атентатор и носи бомба. На борда има 180 души.

Екипажът на машината приел заплахата сериозно и веднага обявил аларма. Всички полети са били спрени, летището блокирано от полиция, а пътниците от самолета свалени.

Багажът на двамата скандалджии е бил разтоварен и щателно проверен. Бомба не е открита. Самолетът също е проверен с полицейски кучета. Няма открита заплаха и се очакваше машината да излети в 14,00 ч. Двамата скандалджии остават в полицията.

Говорителят на полицията Щефен Цайзер заяви пред вестника: “Все още не знаем дали ще пуснем скандалджиите да летят към Варна. Първо трябва да приключи разследването на полицията”.

Останалите пасажери ще бъдат качени на самолета следобед и ще могат да продължат за Варна. Трафикът на летището също е възстановен.

В неделя по обяд “Билд” обаче съобщи, че скандалът е бил на борда на “България ер”. Шефът на националния превозвач Янко Георгиев каза “24 часа” - нямаме полет от Щутгарт.

Заяви, че каца в Тел Авив и му звъним да го питаме за бомбената заплаха. “Не е наш самолетът”, реагира той. По-късно от авиокомпанията изпратиха официално съобщение, че на 18 юни “България ер” не изпълнява полети от или до германската дестинация и авиокомпанията няма нищо общо с този случай.

Освен това на сайта на летище Варна полет на “Българиан еър чартър” от Щутгарт е записан със закъснение. Самолетът се приземи на летището в 17,21 ч.