Минаваш три пъти през едно и също гише заради различни документи

Всеки, който иска да регистрира законно колата си в столичния КАТ, трябва да се въоръжи най-малко с 5 часа търпение.

Опашки пред 5 гишета, чакане пред “каналите” за проверка дали са пренабити номерата, после на редичката за номера...

52-годишен софиянец се “похвали”, че преди седмица изминал това разстояние, за да узакони своя автомобил, закупен чрез лизингова компания, за цял работен ден - 8 часа, като е пристигнал в 8 сутринта и си е тръгнал малко след 16 часа.

В петък правителството обеща този изморителен и унизителен начин на регистрация да отпадне. Вместо това сделката по продажба на кола ще става само пред нотариус.

Реформа ще има и в другите административни услуги на КАТ. Вероятно и самата сграда на пътната полиция ще бъде преместена почти извън София - срещу двореца “Врана”, защото една от причините е липсата на достатъчно място за кандидатите, дошли да се регистрират.

Кога ще изпълнят нареждането на премиера Бойко Борисов, който се възмути от начина, по който КАТ се отнася с гражданите, все още не е ясно.

И вчера пътят беше дълъг и труден.

С отиването в пункта човек трябва да се нареди пред каналите в столичния КАТ, за да подаде заявление за смяна на талоните на автомобила. Заради летните месеци и по-малкото хора в София в понеделник опашката там се движеше за около час-час и половина.  Част от колите, чакащи нова регистрация.

Част от колите, чакащи нова регистрация.

Веднъж попълнил заявлението, собственикът на закупения автомобил се нарежда на каналите за преглед на автомобила, което при късмет може да отнеме и 20 минути.

Следващото чакане е на гише за плащане на новите номера. Там отнема най-малко време - 5-10 минути. След това обаче има нови опашки за получаване на табелите. Хората се извикват по уредба и за да не изпуснат ред, мнозина ходят с компания и един чака на гишето, за да повика титуляря.  Собствениците на коли минават през 5 гишета, за да се сдобият с табелките.

Собствениците на коли минават през 5 гишета, за да се сдобият с табелките.

В дни с по-малко хора това отнема между 30 и 40 минути. Веднъж сдобил се с табелите, човек трябва да отиде на нова опашка, за да му ги поставят. Там вече е бързо - 10-ина минути.

“Късметлия съм, само за 3 часа си регистрирах колата, приятели са ми разказвали как са стояли по цял ден”, разказа в понеделник пред “24 часа” Константин. По думите му минал 3 пъти през едно и също гише заради различни документи, които се издавали на други бюра. “Уж съм интелигентен и четох, но на място се оказа, че няма нищо общо”, каза с умивка мъжът.

Хванат да кара напушен пък разказа как му отнело 2 месеца да си получи отново книжката. 4 дни ходене в пункта и 5 часа чакане на опашки трябвали на Златко Еленков да си подаде документите за получаване на нова категория шофьорска книжка. Той изкарал допълнителна категория и според сайта на Изпълнитела агенция “Автомобилна администрация” документите били пратени в КАТ. При 2 от идванията му обаче се оказало, че физически те не са пристигнали там и мъжът не може да си пусне заявлението за книжка. На третото си отиване чакал 3 часа и половина и дори не се стигнало до неговото номерче, тъй като работното време на пункта приключило. Полицай го упътил да си завери талончето и така в понеделник минал, без да се налага да виси отново на опашки.