118 мерки за стимулиране на инвестициите са изпълнени, това са 48% от планираните. Кабинетът прие в сряда отчет за напредъка в план за мерките, които елиминират препятствията пред инвеститорите, който е от 19 май 2016 г.

Правителството възложи на финансовия министър Владислав Горанов да изготви критичен анализ на причините за неизпълнените, както и да направи оценка какви нови да бъдат включени. Кабинетът възобновява работните групи по проблемните области със задача да предложат допълнителни мерки за подобряване на инвестиционната среда.

Направени са ключови промени в Закона за устройство на територията, Закона за нормативните актове, Закона за професионалното образование и обучение, Закона за управление на отпадъците, Закона за акцизите и данъчните складове и др.

Изпълнени са мерки от административен характер, с които е повишен делът на информацията, обменяна по служебен път, както и достъпът до бази данни и информационни системи на други институции.

Разширен е делът на електронните услуги, предоставяни от НАП, и тяхното популяризиране и разясняване - канали за плащане, възможности за подаване и получаване на документи. Постигнато е подобряване на инвестиционната среда, но има потенциал за по-добри резултати, отчита кабинетът.

Една година след одобрението на плана изпълнението на 16 от мерките все още не е започнало. Нулев напредък е имало през периода февруари-май 2017 г., което само частично може да бъде обяснено с функционирането на служебния кабинет, се казва в съобщението на правителството.