5 легални фирми с 214 млн. лв. за хазната, 1500 винарни - с 1 млн.

50% от алкохолния бранш е не в сивата, а в черната икономика. Пет големи легални компании внасят в хазната 214 млн. лв. данъци. 1500 обекта за дестилация - 1 млн. лв., въпреки че те преработват близо половината от суровината.

Това заявиха от Националната лозаро-винарска камара пред депутатите от комисията за борба със сивата икономика и контрабандата.

Четири проблема изложи легалният бранш пред депутатите в търсене на решения. Вниманието на законодателната власт и контролните органи да не е насочено само към другите акцизни сектори - цигари и горива. При законодателните решения и контрола да се отчете фактът, че легалните производители на алкохол осигуряват работа пряко, или косвено, на 14 000 души, и то основно в региони с ниска заетост, подчертаха от камарата.

Петте легални компании били подложени на непрекъснати проверки, а 1500 малки винарни си работели почти безконтролно, заяви браншът.-

Законите са предвидили задължения на държавните контролни органи, но те не се изпълняват, категорични са те. Продажбата на алкохол без бандерол, на наливен и в пластмасови бутилки е забранена, но ежедневно се нарушава, дадоха пример от камарата. Те поискаха държавата да води официална статистика, особено за количествата на суровината и готовата продукция. Така ще свие ощетяването на фиска и заплахите за здравето на хората.