Прагът може и да се промени между двете четения на закона

Плащанията в брой да бъдат свити, като от 1 януари 2019 г. разрешената сума да е 1000 лв.

Това е записано в промени в Данъчно - осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК), гласувани от парламента в четвъртък на първо четене. Според графика, предложен от финансовия министър Владислав Горанов и подкрепен от правителството, плащанията кеш се намаляват от 10 хил. на 5 хил. лв. от 1 август т.г. и на 3 хил. лв. от 1 януари 2018 г., а от 2019 падат на 1000 лв.

Възможно е обаче сумите да претърпят промени, стана ясно при дебатите в парламента. “Когато смъкнеш прага все повече и повече и достигнеш 1000 лв., това обхваща почти всички лица. Дали това налагане на мярката ще ограничи сивата икономика, при условие че администрацията има достатъчен инструментариум, за да се бори с нея”, попита Валентин Николов от ГЕРБ. Той настоя да не се ограничава свободата на хората за начина на плащане и добави, че 80% от хората нямат спестявания и до сегашния праг от 10 000 лв., за да бъдат ограничени именно от тази мярка.

С други промени в ДОПК се пресича практиката за продажба на фирма със задължения на малоимотни или социално слаби.

Новите тексотве задължават собствениците на такива фирми да уведомят НАП за предстоящата сделка 30 дни преди нея, а не 7 дни, както е сега. Всички членове на управителните органи, включително и бивши, пък ще отговарят и с лично имущество за задълженията. Така приходната администрация ще има възможност да наложи запори, за да гарантира вземанията на бюджета. Въвеждат се и правила за автоматичен обмен между българската НАП и други данъчни администрации.