Лошото състояние на пътя Добрич – Албена и неохраняемите плажове - без концесионери и без наематели години наред, което ги прави безстопанствени, са основните проблеми пред туристическия бранш в Добричка област през това лято - заяви председателят на регионалната организация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Димитър Димитров. Лошото състояние на пътната отсечка от Добрич до Албена може да доведе до спад на румънските туристи - алармира той и съобщи, че отново са писали писмо за проблема до регионалното министерство и Министерството на туризма. „Тази година ще се отрази много съществено за посещаемостта на румънци в нашия регион” - каза Димитров. Той припомни, че близо 1 млн. души, които живеят в района на Тулча и Констанца, Румъния, искат да почиват по българското Северно Черноморие. Има обаче тенденция от около 5-6 години за спад към интереса на румънските туристи.

Въпреки очакванията за добър сезон като цяло, Димитров подчерта като проблем факта, че 50% от плажовете в региона остават неохраняеми и това носи икономически загуби. Една табела не решава проблема. „Търсят се решения, но на този етап липсват желаещи да наемат плажовете по Северното Черноморие. Ако има концесионер на тези плажове, между 15 и 30% се вдигне икономическото състояние на региона” - смята Димитров. По думите му, няма сигнали за инциденти с агресивни летовници, както тези в курортите по Южното Черноморие.

Сезонът е стартирал нормално. Почти навсякъде в областта има около 50-60% пълняемост на хотелската база. Почти всички хотели са отворени, само в няколко все още текат довършителни работи. Най-много са германските туристи, следват румънците, на трето място са българите.