"Преди да се намали границата за разплащания в кеш, трябва да се промени регулацията на банките, така че това да не пречи на чужденците у нас. Необходими са поне 2 неща - чужденците да могат да си откриват сметки много лесно и таксите по дебитните карти да са намалят", каза пред Би Ти Ви Владимир Каролев.

"В момента се подготвят драстични ограничения на плащанията кеш. Предлага се още от 1 август тази година в брой да се плащат до 5000 лв., а от 2019 г. всиччки плащания над 1000 лв. да са по банков път. Промяната чрез поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бе приета преди дни на първо четене в НС.", посочи той.

В момента само чрез превод могат да се плащат суми над 10 000 лв.

Според Каролев има рационалност в становището на Министерство на финансиите, че когато са по-високи разплащанията в кеш, това води до увеличаване на сивата икономика. Но е много рано за подобни промени.

Тук идват да пазаруват много туристи, например от бившия Съветския съюз. Купуват си скъпи палта, часовници и др. и ограниченията може да им създадат проблеми докато са на почивка. Каралов каза, че с биткойни са "занимават големите мафиоти".