Логиката на наддоговарянето с 10 % по Оперативна програма „Региони в растеж“ е да има максимална усвояемост по нея. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в връзка с Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., предаде „Фокус“.

Той обясни, че наддоговарянето на бюджета на програмата се прави, тъй като в края на програмния период от обществените поръчки може да има спестявания на ресурс и така не се усвояват в пълнота евросредствата. Той коментира, че миналата година е имало наддоговоряне по програмата само с 5 %. Нанков поясни, че през 2016 г. е усвоен около 95 % от ресурса на програмата. По думите му наддоговарянето крие известен риск. Министър Нанков поясни, че, ако няма толкова големи спестявания от обществените поръчки, този ресурс ще бъде за сметка на националния бюджет. "Това е по-малкият риск. Въпросът е, че ние се стремим да усвоим 100 % от европейския ресурс“, коментира министър Нанков. Според него 58 %, договорени по програмата и 78 %, обявени процедури е много добър резултат. Във връзка с договорените 58 % по ОП „Региони в растеж“, министър Нанков коментира, че на фона на нашите съседни страни, България е отличничка. „С добри темпове върви програмата, дори на фона на други колеги от другите управляващи органи“, каза министърът на регионалното развитие. Министър Нанков обясни, че има забавяния в някои от общините и от конкретните бенефиценти по програмата. Той избори Министерство на труда и социалната политика и това на здравеопазването. По думите му това се е променило с новите ръководства на ведомствата. Министър Нанков предположи, че там бързо ще се справят със забавянето.

БСП еволюираха за „Бузлуджа“ - както щяха да протестират, се съгласиха с процедурата, която им предлага законът. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с паметника „Бузлуджа“,.

Министър Нанков поясни, че от БСП не могат да ги накарат да вършат нещо незаконосъобразно. „Нито премиера, нито мен в качеството ми на министър. Фактът, че се предизвика дебат за „Бузлуджа“, към момента имаме от страна отново на ръководството на БСП входирано искане. Този път не за право на собственост, а за безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години. Вече ще преценим. Това решение не се взима нито само от мен, нито от депутатите от Стара Загора, нито от кмета на Казанлък, а от Министерски съвет“, каза Нанков.

„Кой е най-добрият и оптималният вариант за опазване на това да го наречем културно, според някои не толкова културно историческо наследство. Въпросът е, че имаме една даденост, един паметник, който трябва да бъде под една или друга степен реставриран и поддържан наистина като адекватен най-малкото и сигурен строеж. Защо не и от него да се генерират и приходи в качеството му на културно-историческа ценност“, коментира министър Нанков.

Попитан дали държавата трябва да се ангажира и да бъде в основата на една реставрация, министърът поясни, че всичко опира до някакъв финансов ресурс. „Като се върна назад във времето, държавата май не е успяла да осигури такъв ресурс. Дори когато на власт са били и едни други политически сили“, допълни Нанков.

По думите му БСП си приобщава и има паметника за свой. „Не, че е на партията, чл. 1 от онази Конституция отдавна не функционира. Паметникът не е на партията. По времето на Луканов, на Виденов и Станишев, нямам спомени паметникът да е реставриран и превърнат в мемориал и в каквото и да било, на каквото и да е“, заяви министър Нанков.

Той посочи, че по-скоро е скептичен за реставрацията на паметника. „Трябва да се намери една сериозна концепция“, обясни министърът на регионалното развитие. Той поясни, че последните две-седмици паметникът е определян като паметник на помирението. "Кой ще помиряваме, за какво? Не сме 1991-1992 г. Надживяхме май тези времена", допълни министърът.