Камарата на строителите – с три проекта, които да заменят закона за устройство на територията

Камарата на строителите е разработила 3 законопроекта, които да подменят Закона за устройството на територията. Те се основават на немския опит и са доказали, че работят.

Това заяви шефът на камарата Николай Станков при откриването на кръгла маса „Възможности за намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес“. На нея освен браншът, дойдоха регионалният министър Николай Нанков, шефът на икономическата комисия Петър Кънев, главният архитект на София Здравко Здравков.

Според камарата, няколко са спешните промени, които биха свалили тежестта от бизнеса- въвеждането на мълчаливото съгласие и електронизация на всички процедури, свързани със съгласуване, одобрение на строителни книжа и издаване на строителни разрешения, смята Станков.

„Ще има доста спорове по някои от тезите и предвижданията, например по мълчаливото съгласие, защото това е спорна и деликатна тема", каза в отговор регионалният министър Николай Нанков. „Ако вземем общо решение, че ще вървим към института за мълчаливо съгласие в институционния процес, трябва да бъдем прецизни до възможно най-добрите нива, тъй като революционните промени никога не е хубаво да довеждат до забавяне на процеси“, той. Министърът увери брашна, че режимите трябва да се облекчат, и че това е една от целите на кабинета. „Факти назад във времето са го доказали. ако се върнем година назад, ще стигнем до едни от сериозните изменения на Закона за устройство на територията, които бяха с водеща цел именно подобна визия- да облекчим инвестиционния процес, да редуцираме административния натиск, да съкращаваме срокове, да въведем срокове там, където нямаше такива, посочи Нанков. И добави: ще държим изключително много на електронизацията и на цифровизацията, дигитализация на процеси и на документи. В Кадастъра сме доста напреднали, може би той е за пример. Трябва по-голяма публичност на това какво предлагаме като услуга, добави Нанков. Според него, стремежът трябва да бъде да отпадне административния за сметка на контрола в самите организации, браншовите и в участниците в инвестиционния процес, но в рамките на разумното“, заяви министърът.

Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че е радостен, че дискусията по темата продължава. Той бе категоричен, че проектантът трябва да си носи отговорността от началото до края на процеса. И добави, че е с две ръце за пълната електронизация на процеса.