Дирекцията за национален строителен контрол да започВА проверки, вече работим по сигнали относно програмата за енергийна ефективност. Това съобщи пред журналисти регионалният министър Николай Нанков.

„Проверяваме основно качеството на строителството и работата на строителните надзорни фирми“, обясни той и допълни, че се проверява как се извършват строително-монтажни дейности, какви материали се използват, допустими ли са те по българското законодателство, имат ли необходимите сертификати за качество и за произход.
„Освен по сградите, за които имаме сигнали, които са около 30, от всички над 1000, които са въведени в експлоатация или, по които се извършват дейности по програмата, ще направим проверка и на извадков принцип."

Щели да се изберат 10% от въведените в експлоатация сгради, за които няма сигнали, но ще бъдат проверени. Те са към момента малко над 460, тоест 46 сгради на извадков принцип ще проверим,освен за тези със сигналите, ще разпоредим още днес проверка по линия на качеството на строителството и строителния надзор, добави Нанков. Проверката ще установи дали се спазват нормите по противопожарната наредба, ще направим проверка на всичко. Най-важното е дали тези материали имат съответните сертификати за качество и отговарят на противопожарните норми.