Синът на шефа на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи - Адам Матолчи, купи издателска компания, която ръководи някои от най-големите новинарски сайтове, съобщава Ройтерс, предава БТА.

Компанията Ню Уейв Медиа груп потвърди информацията пред унгарската агенция МТИ. Адам Матолчи е единствен собственик и изпълнителен директор на медийния холдинг.

Баща му е близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан и беше министър на икономиката от 2010 до 2013 г. После Орбан го избра за управител на Унгарската централна банка.

Малко след това група бизнесмени, в това число и братовчед на Матолчи създадоха медийна група и придобиха и консолидираха голямо онлайн медийно портфолио, използвайки отчасти кеш финансиране от централната банка, показа разследване на Ройтерс от миналата година.

Унгарските медии са все повече доминирани от хора, близки до Орбан, който е критикуван у дома и зад граница, че задушава свободата на словото, в това число и чрез мерки, ограничаващи дейността на чужди университети и неправителствени организации.