Няма разлика между употребата на захар и на фруктозо-глюкозен сироп при производството на безалкохолни напитки

Шоколадът е най-евтин в България в сравнение с Германия и Италия и няма разлика в качеството му. Това показва проучване на Нова телевизия защо и кои храни са по-скъпи у нас.

Не е същото положението обаче при шунката и овчето сирене, където цените са с лев и повече над тези в другите две сравнявани страни.

За разлика от Италия, където има разлики в цените в магазини от една и съща хранителна верига в различни градове, у нас това не е така.

"Голяма заблуда е, че всички стоки трябва да са на едни и същи цени навсякъде", коментира икономистът Кузман Илиев актуалните данни, според които 16 от 31 хранителни продукта са по-скъпи в България, отколкото в Западна Европа.

Търговците не могат да вдигат цените до безкрай. Затова започват да режат грамажа или качеството, допълни Илиев.

"Пазарът в България емного малък и не се разчита на голям оборот, а на висока  надценка", каза пък бившият директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

Няма разлика между употребата на захар и на фруктозо-глюкозен сироп при производството на безалкохолни напитки. Те имат почти идентична структура и еднакви хранителни стойности и сладост. Това каза пък Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Тя обясни, че в България се изполдзва фруктозо-глюкозен сироп, защото страната ни няма квота за производство на захар след присъединяването към ЕС, а била силна в производството на царевица, от която се получава този сироп. Той се използва като подсладител в много държави от ЕС и в САЩ, има над 30-годишна история, обясни Величкова.