След като бъде направена магистрала „Хемус“ трябва да започне изграждането и на инфраструктурата север-юг, която включва тунел под Шипка, тунел под Петрохан и магистрала „Черно море“. Това коментира на форума, организиран от „24 часа“ във Велико Търново инж. Николай Михайлов от „Трейс Груп Холд“.

В случая говори много повече като председател на Български форум „Транспортна инфраструктура“ и член на БАН, уточни той.

От времето на хан Аспарух има три причини България да е на това място – да сме близо до православието, да сме бъдем част от ЕВропа и най-важното – стратегическото местоположение по оста север-юг.

„ Когато са били силно изявени връзките между севера и юга тогава страната е била икономически добре“, каза още инж. Михайлов. Неслучайно хан Тервел е създал митниците в Европа, през нас са минавали всички стоки, допълни той.

„В момента нашата инфраструктра север-юг е затворена. Трябват ни тунели под Шипка и Петрохан, магистрала „Черно море“, мостове над Дунав, които да ни отворят движението север-юги. Украйна в момента се снабдява със стоки от юг, но те не могат да минат през нас“, допълни той.

В следващата концепция да се планира стратегическата инфраструктура север-юг и тогава нашият регион ще стане един от най-развитите в Европа, поиска инж. Михайлов.

ВИЖТЕ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА НА МИСТЪР НАНКОВ ЗА "ХЕМУС" ТУК.