Ако трябва с едно изречение да очертая стратегията си за ресора то това ще бъде стратегията на трите с- свързаност, споделеност и сигурност. Това каза Мария Габриел след като кандидатурата й за еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ бе подкрепена от Европейския парламент. „Свързаност в полза на гражданите и икономиките, която съдържа споделеност, основана на ценности и принципи. Всички това гарантирано от сигурност за всеки“, заяви тя.

„Решена съм да приложа натрупания опит в политиката, парламентаризма и дипломацията за постигането на политически споразумения със законодателите по предложенията, свързани с кода за електронни далекосъобщения, реформата на авторското право, аудиовизуалните медийни услуги“, посочи Мария Габриел.

Тя допълни, че има намерение да инициира нови целеви инициативи в областта на киберсигурността, регулирането на платформите и трансграничния поток от данни в съответствие с междинния преглед на стратегията на цифровия единен пазар. „За постигането на тези цели поставям обединението, което винаги е било крайъгълен камък в работата ми“, коментира еврокомисарят.

„В действията си ще се водя от стремежа самият ресор да се превърне в обединител, защото цифровите технологии отдавна не са ограничени само до сектори по традиция свързани с информационни и комуникационни технологии“, обясни Мария Габриел. „Сред моите приоритети ще бъде и предстоящото от 1 януари 2018 година българско председателство на Съвета на ЕС. То ще има решаваща роля за завършването на цифровия единен пазар“, заяви тя. „Навременното предоставяне на единен цифров пазар не само ще предложи нови възможности на гражданите и бизнеса да отключат иновациите и потенциала на растеж, но също така ще създаде заетост и ще насърчи конкурентоспособността на ЕС“, каза още еврокомисарят.