Това, което Европейската комисия има намерение да направи в следващите 2 години е да бъдат достъпни електронните здравни досиета на пациентите на територията на целия ЕС, така че когато има необходимост от лечение в друга европейска страна да се избягват едни и същи прегледи или изследвания. Да има по-голяма прозрачност и еднакво третиране за всеки, така че бързо да бъде установявано какво е законодателството и какви са правата, които пациентите имат". Това заяви по Нова телевизия Мария Габриел, еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и общество".

По този начин ще се цели и вдигане на нивото на здравеопазване във всяка една от страните членки, за да се избегне някоя от държавите да е конкретна дестинация за лечение на дадено заболяване. Нашата цел е да позволим да има достъп до информация и прозрачност, така че всеки пациент да прецени коя държава може да му даде най-доброто лечение, допълни тя.

"В момента преживява цифрова революция. Всичко около нас, благодарение на технологиите и интернет връзките се променя. Не живеем във виртуална реалност, но имаме заплахи от реалния живот, които във виртуалния стават неконтролируеми. Говорим за всички заплахи свързани с непълнолетните, с големите рискове, пред които те се изправят сърфирайки в интернет и това е само част от темата. Много е важно  в този момент много ясно да отделим два аспекта. Със сигурност в средата водещото е гражданите, човешкото да не го загубим, защото изкуствения интелект може да замести много неща, които досега е правил човека, но те не могат да бъдат креативни и не могат да имат социални отношения", обясни Габриел с какво се занимава ресорът й, както и какви са бъдещите планове за развитие.

 "Приехме общ регламент за защита на общите данни преди година, който ще влезе в сила на 25 май 2018 г. и тук като Европа имаме водеща сила. Направили сме така, че със законодателството да бъде осигурена неприкосновеността на личните данни на всеки един и не само на европейските граждани, но ицбца за неевропейските дружества, които оперират с данни на европейски граждани. За мен е важно нашите основни прав и ценности да бъдат запазени, независимо в какъв ритъм технологиите напредват", допълни тя.

България има своя глас на пълноправна страна членка, има извоювано доверие в европейските партньори и факта, че след толкова месеца без еврокомисар ние получаваме ресора на бъдещето, който е втория приоритет на плана Юнкер за този мандат, показва изключително много. На България й се дава ролята да участва в начина по който ще функционира бъдещата икономика на Европа и начинът, по който тя ще се позиционира на световната сцена и ще се грижи за своите малки и средни предприятия, за селските райони и за своите граждани, които със сигурност ще трябва да имат дигитални компетенции, защото до 2020 г. над 90 процента от работните места ще изискват минимални цифрови умения, отговори Мария Габриел какво означава за България да има еврокомисар. 

"Бих искала да приличам на себе си, но ценя това което страната ни има като история. Смятам, че зад всеки един опит можем да извлечем нещо положително. Не можем да забравяме първия си български комисар. За мен тези, които са ме предшествали са основа, а аз имам отговорността да надградя", каза още еврокомисарката.