Между 3 и 4 млрд. евро за газови връзки, развитие на газопреносната ни мрежа и за хъб “Балкан” предвижда 10-годишният план за развитие на “Булгартрансгаз”.

Две нови тръби по трасето на “Южен поток” на наша територия са начертани на картата за развитие на газовата мрежа 2017-2026 г. Едната тръба завива към Оряхово, а другата продължава към Сърбия (виж на картата). Новите тръби са от концепцията за развитието на газовия хъб “Балкан”, за който в плана са предвидени инвестиции между 1,4 и 2,4 млрд. евро.

1,6 млрд. евро са инвестициите, без газовия хъб “Балкан”, които е предвидил газовият оператор. Те за са интерконекторите с Гърция и Турция, разширяването на Чирен, което ще струва 223 млн. евро. Важна е инвестицията за реконструкция на мрежата - тя е 321 млн. евро. България бърза с обновяването и разширяването на мрежата до 2019 г., когато се очаква първата тръба на “Турски поток” да е готова и да може да се транзитира газ от юг по тръбата, по която сега доставяме газ на Турция. До 2019 г. планът е да се вложат 312 млн. лв.

В плана липсват доставки от евентуални морски находища на природен газ, но пък са записани 13,7 млрд. куб. м газ от блок “А-Ловеч” на газокондензатното находище “Койнаре” на “Дайрект Петролеум” (придобита от канадската компания TransAtlantic). Според одобрено инвестиционно предложение от МОСВ очакваните ресурси от находището са 36 млрд. куб. м. Предстои изграждане на връзка между находището и газопреносната мрежа.