От началото на годината Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 11 нови големи инвестиционни проекта на обща стойност над 160 милиона лева, които предвиждат да бъдат разкрити над 4000 нови работни места. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, предаде БНР.

Той допълни, че на „финалната права“ са още 5 проекта, които са за още около 35 милиона и планират създаването на нови 500 работни места.

По отношение на секторите, в които се реализират инвестиционните проекти. "Голяма част от тях са в сферата на IT аутсорсинга, същевременно имаме инвестиции в машиностроене, автомобилостроене.", посочи Стамен Янев.

Голяма част от проектите – бих казал повече от 50 процента от тях, са високотехнологични, което пък ни поставя в правилната посока, нещо, към което ние постоянно се стремим, а именно - инвестициите в иновации, защото през иновациите ние можем да разчитаме на сериозен продукт, който може да се конкурира с други на световния пазар.

В рамките на провеждащия се в София тридневен международен форум, свързан с иновациите в сигурността и отбраната, Стамен Янев ще представи ролята на Агенцията за инвестиции като улесняващ фактор в процеса на глобалното коопериране.

"Ние виждаме нашата роля както и досега, а именно – като един мост между бизнеса, науката, образованието и естествено – публичните институции. Същественото в този фонд за отбрана е, че се набляга на индустрията – отбранителната индустрия и изследванията и всъщност това е наименованието на тридневната конференция: „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, заяви той.

Като припомни, че интернет е създаден първоначално за нуждите на отбранителната индустрия, Стамен Янев отбеляза, че вижда добри перспективи за страната ни в сектора на отбранителната индустрия.

"Аз виждам България като един основен лидер в иновациите в тази сфера и голямото ми желание, и ще работя усилено в тази посока - именно тук да се създава един от основните интелектуални продукти в тази сфера.", допълни Янев.

"Ако последваме опита на една федерална държава каквато е САЩ, вероятно и идеята на Европа е такава – да насочим един сериозен ресурс към националната сигурност или към европейската сигурност, защото това ще гарантира спокойствие на бизнеса, неговото развитие и разширяване. Така че инвестицията в интелектуален продукт в тази сфера, мисля че пък ще ни отличи и ще ни направи не само лидер на Балканския полуостров, но и в Европа. А и аз мисля, че имаме сериозни завоевания в тази сфера.", заключи икономистът.

Инвестицията в такива интелектуални продукти ще ни направят и една водеща икономика, обобщи Стамен Янев.