Изграждането на обекти от национално значение като магистрали, язовири, газопроводи ще се ускори значително с промени в Закона за опазване на околната среда, които са внесли в парламента трима депутати от ГЕРБ.

Ивелина Василева, която е председател на комисията по екология и бивш екоминистър, Станислав Иванов и Данаил Кирилов предлагат занапред докладите по ОВОС за изграждане на такива обекти или за техни разширения да могат да се обжалват само на една инстанция в съда и решението на първоинстанционния съд за тях да е окончателно.

Освен това според промяната, която са внесли депутатите в парламентарното деловодство в сряда, съдът ще трябва да разрешава такива дела в рамките на 6 месеца от подаване на жалбата и ще има само един месец между заседанието и датата за публикуване на взетото решение.

Мотивите на тримата депутати са, че така времето за влизане в сила на разрешенията за изграждане на такива обекти ще се съкрати и опрости значително.

Те посочват, че обекти, които са определени като национални с решение на кабинета, и без това са преминали много съгласувателни процедури и консултации, като всички засегнати страни са имали достатъчно възможности да дадат мнението си още на етапа на изготвяне на екодоклада.

Депутатите посочват в мотивите си, че публичността на взетите решения за такива обекти е гарантирана, тъй като самият доклад по ОВОС според закона подлежи на публични обсъждания.

Промяната предвижда висящите в момента административни производства да се приключат по досегашния ред.

Подобна промяна преди 3 години бе направена в Закона за устройство на територията. В него бе възприето, че административните актове за одобряване на разрешителните за национални обекти, както и отказът да се издадат, подлежат на обжалване само на една инстанция в съда.