Тогава трите енергодружества

си прихванаха 318 млн. лв.,

които държавната компания

им дължеше за зеления ток

“ЧЕЗ Електро България” и НЕК подписаха договор за уреждане на правен спор за близо 61 млн. лв. от 2014 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса. Договорът е подписан на 12 юли.

От него става ясно, че претенциите на НЕК към “ЧЕЗ Електро” са били за плащане на цената за електрическа енергия за периода януари и февруари 2014 г. А претенциите на “ЧЕЗ Електро” към НЕК са за неплащане на изкупен ток от ВЕИ и високоефективно комбинирано производство по преференциални цени в периода от 1 юли 2012 г. до 31 юли 2013 г.

Така от трите снабдителни компании две - ЕВН и ЧЕЗ, вече се договориха с НЕК и сложиха край на скандала от март 2014 г., който бе придружен и със заплахи за отнемане на лицензи.

Тогава трите компании, които имаха да плащат общо 318 млн. лв. за получен от НЕК ток, си прихванаха дългове на националната компания. Тя не им плащаше за зеления ток, който те са задължени да изкупуват, а НЕК след това да им плаща.

Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев даде срок от един ден на трите компании да се издължат на НЕК, иначе ДКЕВР ще им отнеме лицензите.

И тогавашният председател на ДКЕВР Боян Боев заплаши с глоби от 1 млн. лв. и процедура по отнемане на лицензите.

НЕК заведе дела срещу трите компании. В края на миналата година съдът се произнесе в полза на ЕВН и ЧЕЗ.

През февруари австрийската компания сключи с НЕК извънсъдебно споразумение. Тогава стана ясно, че според подписания документ двете сграни се съгласяват да погасят взаимните задължения чрез прихващане.

Както се разбира от съобщението до борсата в четвъртък, последва ги и ЧЕЗ. В петък от чешката компания заявиха, че такива договори са нормална търговска операция между две компании.

От НЕК заявиха, че няма да коментират уреждането на спора.