Над 1 млрд. лева е ръстът на приходите в държавната хазна спрямо миналата година, показват резултатите от изпълнението на бюджета за 2017 г. до момента, съобщи за предаването "Ексклузивно" по ТВ Европа председателят на комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова. Според нея обаче трябва да има контрол над исканията на синдикатите за разходи, за да може и тази година да приключи с излишък, който до момента е 1,7 млрд лева.

9,8% е ръстът на средната работна заплата към 31 март спрямо същия период на миналата година, каза тя. По нейни думи за първите шест месеца от годината страната ни показва добри резултати при изпълнението на Бюджет 2017 г.

Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС:

„Имаме ръст на приходите спрямо същия период на миналата година над милиард лева, имаме отчетен и сериозен ръст на средната работна заплата. Към 31 март 2017 г. ръстът спрямо предходната година е 9,8%. Към шестмесечието отчитаме за пореден път излишък в сериозен размер от 1,7 млрд лева.“

Според Менда Стоянова трябва да бъде премахнат класът прослужено време, тъй-като не е справедливо дългогодишните служители да получават по-високи възнаграждения спрямо младите си колеги, които често имат по-висока квалификация. Стоянова е на мнение, че и в сектор "Сигурност" ще продължат исканията за по-високи заплати заради борбата между синдикатите.

Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС:

„Там има 7 или 8 синдиката в сектор "Сигурност", които се конкурират за своите членове и наддават така да се каже пред своите членове за искания основно за разходи.“

Във всяка администрация в страната персоналът може да бъде намален с 25-30%, категорична е Менда Стоянова. Според нея това трябва да бъде направено, за да се въведат повече електронни услуги, които да подобрят качеството на работата.

Менда Соянова - председател на бюджетната комисия в НС:

Съпротивата е огромна, но мисля, че цялото общество трябва да го осъзнае и да го подкрепи, защото въвеждането на електронни услуги, въвеждането на връзки между отделните ведомства реално физически биха намалили обема на работата и биха подобрили качеството на работата..“

Ръстът на икономиката, борбата със сивия сектор и ниската безработица водят до подобряване на прогнозите на български и световни икономисти за ръста на БВП към края на годината.

Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС:

„Прогнозите се повишиха спрямо тези, които бяха дадени миналата година. Вече говорят за 3,6%. Лично аз смятам, че ако нещата продължат по този начин, мисля че 4% е съвсем реален ръст, който бихме постигнали в края на годината.“

Благоприятни са и прогнозите за държавния дълг, който вече спадна на 24% спрямо БВП, а при следващия падеж през 2020 г. Менда Стоянова очаква той да се стопи до 22 на сто. В момента България е на трето място в Европа по най-нисък външен дълг, като средното за континента ниво е 86%.