15 млн. лв. е бюджетът по схемата “Развитие на социалното предприемачество” на Програмата за развитие на човешките ресурси. В петък бе крайният срок за подаване на предложения и възражения по условията за кандидатстване.

От средствата 2,25 млн. лв. са национално съфинансиране, а останалите - европейски средства. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки кандидат е 50 000 лв., а максималният - 391 166 лева.

Целта на схемата е да се улесни достъпът до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи чрез създаване на подходящи условия за професионалната им интеграция в сферата на социалната икономика. Процедурата допълва и надгражда мерки, финансирани по предишния програмен период, като ще се подкрепят както съществуващите, така и нови предприятия на социалната икономика.

Целеви групи по програмата са хора с увреждания, лица в неравностойно положение на пазара на труда и други социално изключени лица, представители на различни общности, заети в социалните предприятия, кооперации и специализирани предприятия за хора с увреждания, лица, заети в институции и организации, свързани със социалното предприемачество.

Разрешено е да се покриват разходите за заплати в размер на 100% от минималния осигурителен доход и всички дължими вноски за сметка на работодателя върху договореното възнаграждение съгласно националното законодателство, за период до 12 месеца. Ще се покриват и сумите за консултанти и специалисти в определени области като бизнес стратегии, продажби, маркетинг, технологии и др.

Недопустими са разходи, финансирани по друга схема или програма, глоби, санкции, загуби при обмяна на чужда валута, покупка на дълготрайни материални активи втора употреба, банкови гаранции, лихви по дългове, разходи за закупуване на земя и недвижими имоти, консултантски услуги и коли.

Допустими кандидати по процедурата са социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, общини, неправителствени организации, доставчици на социални услуги.

Ще се подкрепят дейности, насочени към осигуряване на подкрепа за създаване на нови и разширяване дейността на вече съществуващи социални предприятия, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания във връзка с осигуряване на заетост. Това следва да се постигне чрез психологическо подпомагане и мотивиране за справяне със стреса и повишаване на самооценката.

Тази дейност следва да се извършва от дипломиран психолог. Мотивирането е свързано със стимулиране и насочване на лицата към придобиване на умения за активно поведение на пазара на труда. То трябва да развие у безработните способности да се ориентират към намирането на работа. Цели се също и интеграция на уязвимите групи, като се улесни общуването им и се подобрят навиците им. Те ще бъдат включвани в дейности за свободното време.

“Обучението се извършва в съответствие с установените нужди на работодателите и с насоченост към упражняваната сфера на дейност и професия, както и към длъжността, която се предвижда да заеме лицето”, се посочва в условията.

Схемата предвижда осигуряване на наставник, който ще отговаря за максимум 7 души в продължение на 6 месеца. Наставникът трябва да е лице, което е назначено на същата длъжност и може да докаже минимум 3 месеца професионален опит в същите или сходни дейности.

Сред задълженията на бенефициентите е да се запази функционирането на социалното предприятие за 12 месеца, както и заетостта на минимум 50 % от новоназначените представители на целевата група.

Крайният срок за изпълнение на дейностите е 31 декември 2019 г.