Стенограмите не се занимават с генезиса на случая КТБ, а с резултата от краха на банката, така че те ни показаха технологията на властта, не хвърлиха особена светлина върху КТБ. Това каза председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян за БНТ.

"За да стигнем до размера на проблема с КТБ очевидно има имунни системи на държавата - ДАНС, данъчни, политически сили, които не са реагирали, за да може размерът на този проблем да се ограничи. Проблемът би бил по-малък, ако институциите работеха по-добре. Не са си свършили работата така както обществото очаква", каза Хампарцумян

"Днес БНБ евече минала през няколко външни проверки, има нови правила, така че такава криза няма да видим втори път", добави той.

"Не бива да виним само собственика на банката като единствения злодей, който е направил страшни злини. Това е било с подкрепата на някои хора и политици. Не бива да очакваме, че прокуратурата е институцията, която ще нареди държавата. Прокуратурата е елемент, който следи за спазването на правилата и законите", каза още Хампарцумян.

"Голямата отговорност я понесохме всички ние с тези 4 млрд. лева. Това не са парите на държавата, но са пари на цялото общество, които можеше да се използват за друго. Можеше да не плащаме толкова много, ако проблемът бе забелязан по-рано. Време е да направим обществото културно по-хомогенно", добави той.

"Очакванията ми са икономиката да расте с 3-4% тази година", каза още Хампарцумян.