"Сградите за саниране, включени в националната програма за енергийна ефективност, вече са прекалено много на фона на паричния ресурс, с който разполагаме. Затова трябваше с писмо да напомня на кметовете на общини да прекратят приема на нови кандидати. Всъщност, това не беше необходимо, защото, ако се четат внимателно указанията, в тях е написано, че документи се приемат през 2015 и 2016-а, а вече сме 2017 година". Това каза днес на пътен възел "Подовитово" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той допълни, че в момента заради безплатното саниране в страната са регистрирани 6 хиляди сдружения на собственици. Сключени са 2022 договора, работата по които трябва да завърши през тази и през следващата година. На практика 500 сгради са завършени изцяло, в момента се работи по 600, за останалите предстои да се обяви обществената поръчка. Нанков призна, че не всички изпълнители на обекти работят добросъвество, но предупреди, че всички щети и увреждания, нанесени на имуществото на собствениците при санирането, ще бъдат за сметка на строителите.

Какво ще стане с тези собственици, които по една или друга причина досега не успяха да се включат в санирането, а желаят да участват? На този въпрос на "24 часа" министър Нанков отговори, че е сформирана работна група, която в момента търси най-оптимално решение на проблема. Още през тази година тя трябва да предложи дали и в бъдеще ще остане сегашната схема или пък ще се търсят механизми за поетапно въвеждане на съфинансиране от страна на собствениците, като на бедните бъдат осигурени нисколихвени или безлихвени кредити от банки.

"Трябва ни веднъж експертно, а след това и политическо решение, за да минем към действия. Но засега имаме много работа по вече одобрените за саниране сгради и през 2018 г. ще работим по тях", коментира още министър Нанков.