Чужденци от държави извън Европейския съюз няма да могат свободно да купуват земя у нас. Изключение са Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, които са част от Споразумението за европейското икономическо пространство. Това стана ясно, след като от земеделското министерство предложиха да отпадне 5-годишната уседналост като изискване за притежаването на земя. Причината за поправката е наказателна процедура от ЕК срещу България. Страната ни може да бъде санкционирана с поне 830 000 евро.

В закона остава текстът, който забранява на офшорки да притежават земя у нас. В сила е и ограничението за търговски дружества и юридически лица от страни извън ЕС, освен тези от споразумението. Така например руски или турски фирми няма да могат да купят ниви.

Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че ще се търси юридическо решение, което да не противоречи на европейското законодателство.

В сряда в парламента лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че с всички политически партии са се обединили около идеята да се иска от ЕК консенсусно решение, което да ограничи свободната продажба на земя. Тя апелира гласуването на промените да се отложи с няколко месеца и да се свика извънредно заседание на земеделската комисия.