От септември  училища в цялата страна ще обучават свои възпитаници в нови специалности, неизучавани досега в гимназиите,пише "Труд". В три училища за първи път се разкрива паралелка за професия "авиационен техник". Още две любопитни специалности ще се изучават в столично училище - "Банкова охрана и инкасова дейност" и "Физическа охрана на обекти". В професионална гимназия в Мизия пък се въвежда обучение за професия социален асистент със специалност "Подпомагане на възрастни". Най-масовата нова специалност е "Приложен програмист", за която утвърден прием има в училища от 23 области в страната.

Все по-малко ще стават паралелките по музика и рисуване, показва още справка на "Труд". Във всички гимназии за новата учебна година най-малко са утвърдените паралелки от профил "изобразително изкуство" - общо 20, "физическо възпитание и спорт" - общо 22 в цялата страна, и профил музика - 17 за цялата страна.

Близо 2000 деца учат китайски и японски в училищата в цялата страна. Норвежки, датски и шведски са записали 200 ученици, пише още "Труд".