Цацаров взема имунитета на Живко Мартинов. Борисов изхвърли цялото партийно ръководство в Добрич

4 т суджук, 60 кг телешка пастърма и филе “Елена” поискал депутат от ГЕРБ от търговец в Добрич от името на премиера, без самият Бойко Борисов да предполага за това. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той внесе в петък искане за сваляне на имунитета на Живко Мартинов.

Рекетът над търговеца продължил 5 г., през които депутатът го плашил с репликата: “Ще бъде смачкан бизнесът.”

“Колкото и смехотворно да звучи това, въпросният суджук, предоставян на 4 пъти по 1 тон, е на обща стойност 45 000 лв. Доколкото е видно от материалите по проверката, е изготвен по специална рецепта, която включва и еленско месо и по думите на народния представител е предназначен лично за министър-председателя. Дори един суджук обаче не е достигнал до него”, увери Цацаров.

4 т месо били извозени в склад на Мартинов, където суджукът се сушал.

Проверката започнала през април по сигнал на потърпевш. На 17 юли лично Борисов препратил на прокуратурата проверка на ДАНС по случая.

Освен това същият търговец бил принуден от Мартинов да мебелира офис на ГЕРБ в Добрич. Бил предупреден, че ако не изпълни заръката, “ще понесе неблагоприятни последици от агенцията по безопасност на храните и от полицията”. Оказало се, че офисът бил не на ГЕРБ, а личният на депутата. Мартинов изнудвал и зам. полицейски началник в Добрич. Принуждавал го да анулира фиш, да прекрати проверка и да освободи тирове с незаконен пясък от плажа в с. Кранево.

През 2014 г. депутатът си позволил да притиска разследващи, вещи лица и окръжния прокурор на Добрич да смачкат дело за 2-ма загинали при катастрофа по непредпазливост срещу бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев. Цацаров увери, че тези опитите не са сполучили.

Депутатът взел страха на местните, че всички уволнения и назначения в Добрич минават през него, казва обвинението.

По-късно вчера Бойко Борисов разпореди да бъдат освободени всичмки членове на областното и на общинското ръководство на ГЕРБ в Добрич, като зам.-шефът на партията Цветан Цветанов информира за това незабавно Изпълнителната комисия. Тя ще гласува решението в понеделник.