Димитър Сарафски: Хората в България стават все по-взискателни, трябва да се отговори на това

История, тайнственост и аристократична атмосфера има ресторант "Московска 15". Усещането вероятно се определя от богатото минало на мястото - преди време бе известно като Къщата с часовника, направена малко след Освобождението. Там за първи път например софиянци са дегустирали наливна бира. Там е организиран и първият офицерски бал. Вече пет години е ресторант "Московска 15". Главен готвач от три е Димитър Сарафски. Той следи всичко да се приготвя на място, работата със заготовки е немислилима за него. Капацитетът стига и до 100-120 места, което го прави подходящ за сватби и други мероприятия. В топлите дни пък лятната градина е пълна с хора. Менюто се сменя всяка седмица. Всяко е от 7-8 позиции и по него се работи от понеделник до събота. Има и едно основно, което е лятно или зимно. То предлага фини ястия, паста и вкусни салати.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?

- Не съм завършил кулинарно училищя, а курс за готвачи след казармата. Сега разчитам на опита си, който натрупах през последните 20 години, както и на прясната и добра храна.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?
-Като малък помагах на майка ми и баба ми в готвенето. Така един ден реших, че искам да се занимавам с това.

-Какво научихте за тези години като предприемач?
-Хубавата храна идва от хубавата стока. Вероятно и човешкият фактор е важен. Хората в България стават все по-взискателни и ние се стремим да отговорим на това. Всеки ден в ресторанта рибата идва прясна, както и зеленчуците. Клиентите виждат това и го търсят. Има напредък.

-Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?
-Трудно ми е да съчетавам работата и времето за семейството. Гледам всяка свободна минута да прекарвам със семейството си. Малко повече от времето отива към работата, но все пак тя храни семейството. Аз получавам разбиране от тях. Имал съм предложения за работа в чужбина, но имам деца, които не искам да оставя. Семейството е преди всичко.

-Как избирате служителите си?

-Доста е трудно да се намерят добри готвачи. Не се намира лесно и добър персонал. Намерим ли, правим всичко възможно да запазим персонала, с който работим. Моите подчинени са тези в кухнята. Те са 10 човека.

-Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
-Преди всичко гледам да съм първо приятел с тях, а след това началник. Нещата се случват по-добре, когато си приятел с хората, а не да си твърде строг. Това е необходимо, но при нас формулата е да си приятел с колегите си. Всеки си има задължения и те се спазват и няма своеволия.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- В ресторантите е много сложно - не се знае къде ще се озовеш утре. Много често, ако мястото е с нов собственик, персонал и изисквания, е трудно да работиш според тях. Надявам се, че ще работя и то пак същото и след пет години.