Няма да се финансират алкохол, хазарт и оръжия

200 млн. лв. допълнително по програмата COSME ще отпусни СИБАНК след подписано споразумение с Европейския инвестиционен фонд.

Парите са за малки и средни предприятия за следващите три години и се очаква да стигнат до над 1000 фирми.

Програмата дава възможност компаниите да получат дългосрочен заем при атрактивни лихвени нива, при намалени изисквания за обезпечения и за банкови гаранции, които да се ползват чрез защита от Българската банка за развитие.

Получатели могат да бъдат микро-, малки и средни предприятия. Изрично изискване е да не са в затруднено финансово положение.

Дават се оборотни заеми, инвестиционни заеми и револвиращи кредитни линии с максимален срок на погасяване 5 години. След този срок те могат да бъдат преобразувани в кредити. Може да се получи достъп и до банкови гаранции с наредител малка или средна фирма, или трето лице.

Програмата разрешава едновременно да се използват продукти на националните гаранционни фондове от един и същи партньор, но забранява двойното гарантиране на една и съща сделка.

Максималният размер на сделка е до 150 000 евро или 293 000 лв., като един кредитополучател може да получи повече от един заем. Валутата на финансирането е по избор - в евро или в лева. Срокът е до 10 години, но не по-дълъг от срока на договора с банката партньор, с възможност за гратисен период. Минималният срок е 12 месеца.

Програмата позволява парите да се усвояват наведнъж или на траншове. 

Начинът на погасяване също се договаря с банката. Разрешена е промяна в погасителните планове, но само след съгласие на ББР. Максималната лихва по редовна главница е до тримесечния EURIBOR + 4,7%. Обезпеченията са в полза на банката, като са до 50% от разрешения кредит.

Очакванията са да бъдат подписани и други споразумения с търговски банки. Конкретните условия по тях се определят в диалог с ББР.

При разработването на условията си за гаранции по програмата Европейският инвестиционен фонд е направил списък със сфери, които не могат да бъдат финансирани по програмата. Изискването важи за всяка държава, мониторингът е постоянен, а при нарушение средствата се възстановяват, а по-нататъшното финансиране се спира.

Първата забрана се отнася за всички незаконни икономически дейности, които са определени от законодателството на отделните държави. Изрично забранено е финансирането на клониране на хора за репродуктивни цели, което се смята за инкриминирана дейност в целия ЕС независимо от националните закони.

Забрана има и за фирмите, които отглеждат, произвеждат или търгуват с тютюн и дестилирани алкохолни напитки, както и със свързаните с тях продукти. Не може да се дават гаранции и се отпускат заеми и на компании, които се занимават с производство и търговия на оръжия и боеприпаси. Изключение обаче от тази забрана се прави, ако тези дейности са част от общата политика на ЕС.

Пари по програмата не трябва да достигат и до казина и всички предприятия с еквивалентна дейност.

Ограничения има и в сектора на информационните технологии.

Забраната се отнася за такива компании, които разработват хакерски програми или решения, които са предназначени за нелегално влизане в мрежи с електронни данни и изтеглянето на информация от тях.

Изключени са и онлайн залаганията и порнографията. Ограничения има и в сектора на природните науки, ако са свързани с производство на ГМО.

Европейският инвестиционен фонд изисква от ББР уверения, включително и за правни регламенти, позволяващи спазването на изискванията.

Общият бюджет на COSME е 2,3 млрд. евро

Програмата COSME е със срок до 2020 г., а общият бюджет - 2,3 млрд. евро. Нейната цел е да улесни малките и средните предприятия при получаването на достъп до финансиране.

Програмата залага на два механизма - гарантиране на заеми, отпускани от банки, лизингови компании и други, така че те да могат да предоставят повече финансиране на малките и средните предприятия.

Очаква се, че COSME ще даде възможност на 220 000-330 000 фирми да получат достъп до суми от 14 до 21 млрд. евро.

Вторият механизъм е предоставяне на рисков капитал на фондове за дялово участие, които да инвестират в малки и средни предприятия. Благодарение на този механизъм между 360 и 560 предприятия ще имат възможност да получат инвестиции с общ размер от 2,6 до 4 млрд. евро.

Програмата финансира и мрежата Enterprise Europe, която има над 600 бюра в повече от 50 държави и оказва подкрепа на представителите на малкия и средния бизнес при намиране на партньори, при запознаване със законодателството на ЕС и при получаване на достъп до финансиране от ЕС.

Със средства по нея се финансира и разработването на информационни сайтове и портали, целящи подпомагане на развитието на предприятията чрез предоставяне на информация и повишаване на осведомеността.

Програмата осигурява финансирането и на бюрата, осигуряващи съвети и подкрепа по въпросите за правата върху интелектуалната собственост в страни извън ЕС. COSME осигурява финансова подкрепа за подобряването на рамковите условия, в които оперират малките и средните предприятия. Целта е намаляването на административната и регулаторната тежест и разработване на благоприятна за бизнеса нормативна уредба.

COSME подпомага и възникването на конкурентоспособни отрасли с пазарен потенциал и въвеждането на нови бизнес модели и интегрирането им във вериги на добавената стойност. С програмата се допълват действията на държавите в области с висок потенциал за растеж.

Клъстерите в Европейския съюз също могат да се възползват от възможностите, които предоставя COSME. Специална насока има към цифровото предприемачество.

Програмата COSME се осъществява чрез Европейския инвестиционен фонд.