Британски търсачи на съкровища откриха потънал кораб с контейнер, в който може да се намират 4 тона злато, принадлежало на нацистка Германия, съобщи в. “Дейли мейл”.

Корабът е намерен на 120 мили от югоизточната част на Исландия. Откривателите от британската Предна морска служба предполагат, че това е немският съд SS Minden, който е превозвал през септември 1939 г. злато от Южна Америка в Германия. По заповед на Хитлер той бил потопен, тъй като британски военни го проследили.

Англичаните чакат от властите в Исландия разрешение да отворят контейнера на кораба. В него се предполага, че е златото, чиято стойност надвишава 100 милиона лири (около 130 млн. долара). Откривателите смятат, че съкровището им принадлежи.

През пролетта Рейкявик изрази тревога от несанкционираните действия на британците в исландски териториални води. Граничари откриха екип на Предната морска служба да работи на платформа, взета под аренда от Норвегия.

Исландците посочват, че британците нямат разрешение за извършване на дейност. Според законите на страната, който намери съкровище на територията на Исландия, е компенсиран с 1/10 от стойността му и разходите по търсенето. Златото става държавна собственост.