Двамата милиардери на полюсни мнения за заплахата от изкуствения интелект

Американските милиардери Илън Мъск и Марк Зукърбърг влязоха в словесна война за края на света и за изкуствения интелект, съобщават американски медии.

Основателят на “Фейсбук” Марк Зукърбърг разкритикува собственика на “Тесла” Илън Мъск за песимизма му относно бъдещето на изкуствения интелект, определяйки го за “доста безотговорно”. Той не е съгласен, че развитието на изкуствения интелект е опасно и може да доведе до края на света.

“Просто не разбирам хората, които са скептици и се опитват да развиват сценарии за края на света. Това действително е лошо, а в известен смисъл мисля, че е и доста безотговорно”, заяви Зукърбърг по време на излъчване на живо в създадената от него социална мрежа.

ИЛЪН МЪСК
ИЛЪН МЪСК
Така той отговори на изказване на Мъск отпреди седмица, в което той заяви, че “изкуственият интелект е основната опасност, с която се сблъсква човечеството”. Той призовава компаниите, работещи в тази насока, да се уверят, че няма да създадат нещо много опасно, което в крайна сметка да унищожи хората.

След реакцията на Зукърбърг милиардерът от Южна Африка отново използва правото си на отговор. Мъск отбеляза, че вече е имал възможността да обсъди темата със Зукърбърг: “Разговарях с Марк за това. Разбирането му по темата е ограничено.”

Зукърбърг обаче е категоричен, че в следващите 10 г. изкуственият интелект ще доведе до големи подобрения във всекидневния живот. Той дава за пример автомобилните катастрофи, които днес са една от основните причини за смъртността. Според шефа на “Фейсбук” благодарение на колите без шофьори скоро на касапницата по пътищата ще се сложи край.