Сметната палата с достъп до регистъра за банкови сметки и сейфове на властта

Поне 10 банки ще предлагат дадени услуги без такса. Това е записано в нов Закон за платежните услуги, обявен от финансовото министерство за обществено обсъждане. Той е разработен съвместно с БНБ.

Безплатно ще е откриването и закриването на сметки, внасяне, тегленето на пари на гише или с ПОС устройство, плащания с карти, вкл. и през интернет.

Операторите на платежни системи, каквито са банки и финансови институции, нямат право да отказват откриване на сметки в държави от ЕС, предвижда проектът.

Ще им бъде забранено да изискват чувствителна лична информация и ще съхраняват персонализираните данни така, че да не допуснат злоупотреби с тях.

При съмнения за нерегламентиран достъп до сметка те имат право да я блокират веднага и да уведомят собственика. За всеки инцидент, особено системен, ще се докладва веднага в БНБ. Всички собственици на сметки ще бъдат уведомявани за мерките, които се предприемат за ограничаване на инцидента. Информацията за всички движения по сметките ще се пази 5 години, пише в проекта.

При платежни спорове, ако наредителят твърди, че той не е искал превод, операторът е този, който трябва да докаже обратното. Ако не успее, възстановява веднага стойността на превода. При загубен или откраднат документ обаче покрива само до 100 лв.

Непотърсен превод да се връща до наредителя не по-късно от 7 дни, предлагат вносителите. Не повече от 35 работни дни пък се отпускат за отговори по жалби.

За по-висока сигурност при плащанията от разстояние операторите задължително ще установяват идентичността на платеца с променливи елементи, които свързват операцията с конкретна сума и получател. В проекта е предложено това да става с нещо, което само ползвателят знае, притежава или с негова характерна особеност.

Законът дава достъп на Сметната палата и митниците до водения от БНБ регистър на банковите сметки и сейфовете.