Разработен е примерен договор за дуално обучение, който урежда взаимоотношенията между работодател и ученик. Той има за цел да подобри условията за приложение на дуалното образование в България. Това е казал заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с браншови и отраслови организации, съобщиха от Министерството.

Документът е разработен от ведомството и е бил представен на междуведомствената работна група под ръководството на Министерството на образованието и науката за обсъждане. Идеята е чрез него да се подпомогне обучението на квалифицирани кадри, както и учениците да намерят своята реализация на пазара на труда. Мярката е част от поредицата от стъпки за развитие на дуалното обучение, които се предприемат от двете министерства.

"Основен приоритет за екипа на Министерството на икономиката е да има постоянна връзка с представителите на бизнеса. Затова инициираме провеждането на такива срещи всеки месец, като предварително ще се обявяват теми по сектори и индустрии, за да са максимално оперативни", е казал Манолев на срещата. Той е представил част от приоритетите и предприетите действия от Министерството, като е акцентирал на мерките за намаляване на административната тежест. Вече е направен пълен преглед на услугите и разрешителните режими в системата на Министерството и се облекчават с различни мерки 60 на сто от тях. Привличането на инвестиции и подкрепата към българския бизнес за излизане на чужди пазари ще е основен приоритет, е станало известно от неговите думи.

Бизнесът се е интересувал от изпълнението на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", като зам.-ръководителят на Управляващия орган Калин Маринов е представил процедурите, които в момента са в ход. Към момента са разкрити четири мерки на обща стойност 40 млн. лв. по програмата, които са на различен етап на оценка или изпълнение. Сред другите обсъждани въпроси са били подкрепата за организиране на специализирани форуми в България, създаването на стимули и въвеждане на регулации за някои сектори. Поради множеството въпроси, които са били свързани с недостига на работна ръка и политиките за обучението на кадрите, е било взето решение следващото заседание на този формат да бъде на тази тема.