"Дитсман" придобива компанията на цена около пазарната и капитализация. На 27 юли тя бе над 86 млн. лв. 

Холандската компания "Дитсман"  обяви придобиването на 97% от "Енергоремонт Холдинг". Стойността на сделката е около пазарната капитализация на българската компания, заяви Росен Христов, който ще я управлява от страна на холандците, в отговор на въпрос на "24 часа".  На 27 юли тя бе над 86 млн. лв. 3% от акциите остават на миноритарни собственици. 

"Дистман" е една от най-големите световни фирми, които поддържат и експлоатират съоръжения в минната, нефтено-газовата и енергийната промишленост. Работили са за големи компании като "Тотал", "Ексон Мобайл", съобщи нейният създател и председател на управителният съвет Питър Китеман.  Компанията, която е на 40 г., работи в Европа, Африка, Азия и Южна Америка и има 5000 души екип в целия свят.  Китеман акцентира на разработването на иновации във - роботика, дронове, обогатена реалност (област в информатиката, занимаваща се с комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни).  

„Енергоремонт Холдинг” АД е  специализиран в ремонта, модернизацията и изграждането на енергийни мощности и съоръжения, производството, доставката и монтажа на енергетично оборудване в ТЕЦ, АЕЦ и ВЕЦ, както и осъществяването на проекти ”под ключ”. Тя работи в енергетикатата, транспортната инфраструктура, енергийната ефективност, минната и нефтено-газовата промишленост. Дружеството има представителства в Русия и Сърбия, както и в Косово, Македония, Гърция и Албания.

Мотивът холандците да придобият българския енергоремонтен холдинг е в интересите им към Балканите и особено към Румъния и България.  Вторият мотив е интересът им към добивната промишленост у нас и особено към комплекса "Марица-изток", третият е атомната енергетика и нефтопреработката - рафинерията на "Лукойл". Във всичките тези области "Енергоремонт Холдинг" има присъствие и добра репутация, каза изпълнителният директор на холандската компания Жил Рейнарт. 

В момента "Дитсман"  участва в търг за поддържане на платформите на OMV в Черно море и ако спечелят, ще използват базите на "Енергоремонт" в Русе и Варна.

  В България в обсега на интересите им са още "Солвей", "Девня цимент", електроразпределителните компании, каза Росен Христов.

 Теодор Осиковски, досегашният главен изпълнителен директор, е поканен от холандците за продължи да управлява дружеството.