Успешното земеделие днес означава в него да бъдат интегрирани модерните технологии и те да намерят своето приложение в ежедневната практика на фермерите. Примерите за съвременните технологии и приложението им в земеделската практика са много и разнообразни, но във всички случаи стъпват върху стабилните основи на сътрудничеството и опита от практиката.

В Германия, Франция и Испания, науката и бизнесът често работят заедно за постигане на високи резултати и желаното от потребителите качество при произвежданата земеделска продукция. Примери за успешно сътрудничество, надградено с модерни технологични решения бяха представени по време на двудневен семинар на тема „Революция на данните: новите бизнес модели в агро-хранителния сектор”, който се проведе през юни 2016 в София.

Германия: Цифров инструмент за прецизно земеделие

Стартъп в Германия е разработил уеб-базиран цифров инструмент за прецизно земеделие Mofato - www.mofato.com, който опростява информация и приложения, базирани на отворени многогодишни сателитни, метеорологични и други географски данни. Целта на немското дигитално решение е да насърчи земеделските производители да получат достъп до най-модерните технологии. Компанията е автоматизирала всички дигитални процеси в архитектурата на платформата по отношение на изтеглянето, обработката и анализите на съответните географски данни.

По този начин mofato е в готовност за използване от страна на фермерите в рамките на няколко минути, след въвеждане на границите на земеделските стопанства. Технологията може да се използва и от други участници в селскостопанския отрасъл. Ползата на фермерите е, че те получават достъп до средство за прецизно земеделие на значително по-ниска цена, в сравнение с традиционните хардуерно базирани системи. Тази автоматизирана системата е проектирана така, че да спестява време в натовареното ежедневие на земеделците.

Към момента mofato е с безплатен достъп за производителите, а в бъдеще се планира платената версия на системата да генерира приходи чрез годишен абонамент от страна на ползвателите.

Франция: Онлайн платформа

TheGreenData е базиран във Франция стартъп, който разработва B2B платформа с набор от инструменти и решения за земеделския сектор. Компанията е основно съсредоточена в постпродукционния жизнен цикъл на продукта, където е съсредоточена добавената стойност.

Първото разработено технологично решение е посветено на логистичната оптимизация при производството на захарно цвекло. То вече е внедрено в няколко фабрики. В момента се работи по разработването на решения за зърнената и млечната промишленост.

Основните клиенти на компанията са кооперативи, предприятия от хранително-вкусовата промишленост, консултантски и застрахователни компании, предлагащи услуги за земеделския сектор.

Технологичните предложения на компанията са свързани с по-добър контрол и оценка на риска, което от своя страна води до вземането на по-добри решения и оптимизация на печалбата.

Испания: Мониторинг на влажността на почвата

Наблюдението на влажността на почвата традиционно се извършва от наземни сензори, които включват различни устройства за събиране на данни, кабели, конектори и др. Това значително увеличава стойността на картите с висока резолюция, определящи почвената влажност. Първата дейност в иновативния проект, разработен от група учени от Техническия университет във Валенсия е свързана с намаляването на разходите чрез разработването на безжична смарт сензорна мрежа с активна радиочестотна идентификация /RFID/, която едновременно намалява консумацията на енергия при мрежовите комуникации и маркира точки и данни за географското местоположение.

Втората дейност цели да се намали броят на сензорите чрез използването на рефлектометрия от Глобалната навигационна сателитна система /GNSS/, където предстоящият проект GALILEO при пълна експлоатация е предвидено да увеличи хоризонталната и вертикалната разделителна способност.

Като краен резултат тези дейности могат да бъдат използвани като комбинирано решение, където „физическата“ система се допълва чрез интернет връзка от софтуер с онлайн оперирани данни, а сателитните антени и безжичните сензори са на разположение за контекстно-ориентирани услуги в SOA (Програма, ориентирана към услугите) конфигурация за асемблиране на софтуерни приложения, инженеринг и бизнес процеси.

Тази система за мониторинг на почвената влажност може да се разглежда като пилотен проект за услуги с интеграция на данни.

Публикацията е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и е предоставена от Институт за агростратегии и иновации