Има осигурено финансиране от ЕС, до края на годината ще започне приемът на проекти

Безплатен публичен интернет във всички населени места в България – това може да стане възможно благодарение на европейската програма WiFi4EU.

Всяка община ще може да кандидатства, за да изгради мрежа за безплатен достъп до световната мрежа на места, където има обществен живот – паркове, градини, библиотеки, читалища, автогари, жп гари. Програмата ще бъде финансирана по инициативата за свързаност на Европа. Одобрените общини ще получат ваучери на стойност 20 000 евро.

Идеята за програмата WiFi4EU до голяма степен се ражда в България. Още през 2011 г.

тя бе лансирана

чрез в. “24 часа”

от Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър, и съпругата му Гергана Паси - президент на “ПанЕвропа-България” и бивш министър по европейските въпроси.

Тогава във вестника излезе статия под заглавие “ЕС – WiFi рай”. Тя представляваше отворено писмо, което семейство Паси тогава изпрати до трима от тогавашните еврокомисари – Нели Крус, Вивиан Рединг и Джон Дали.

Сега вече инициативата е на път да стартира с конкретни проектни реализации.

Първият етап на конкурса ще бъде обявен до края на 2017 г., най-късно в началото на 2018,г., заяви Христо Христов, директор на дирекция “Информационни технологии” към Министерството на транспорта, информационните съобщения и съобщенията.

Първоначално се отпускат 20 млн. евро от целия ресурс на проекта, който възлиза на 120 млн. евро. Той е предвиден до 2020 г. Дотогава ще протекат общо 5 конкурса.

В първия

участие ще могат

да взимат

единствено

общини

или общински структури. Следващите конкурси ше бъдат отворени и за други публични институции. Една община обаче ще може да кандидатства само с един проект в рамките на всички 5 конкурса.

Затова Министерството на транспорта, информационните съобщения и съобщенията провежда предварителна информационна среща за желаещите да се включат общини на 22 август в Дома на Европа в София. Желанието на министерството е проектът да постигне възможно най-добър резултат за страната ни.

Имаме много добри шансове, стига кметовете да са достатъчно мотивирани и активни, казва Христов. Именно затова още този месец се организира информационно събитие, което да подготви общините максимално. Това ще им даде шанса да кандидатстват при равностойни условия с другите държави, тъй като в Европейската комисия финансирането на повечето инициативи се осъществява на принципа пръв-кандидатствал, пръв-получил.

Този път обаче България заедно с още няколко страни е

успяла да

наложи

по-балансиран

подход за

финансиране

Благодарение на нашите усилия всяка държава ще получи по минимум 10 ваучера в рамките на всеки един конкурс. Размерът на финансирането също е ограничен така, че една страна да не може да получи повече от 15% от финансовия ресурс.

Добре е общините да разработват проектите си заедно с конкретен оператор, съветва Христо Христов. За да могат да се координират по-лесно помежду си, и общините, и операторите ще имат възможността да се регистрират в специализиран сайт, който ще бъде пуснат от ЕК съвсем скоро.

Така общините ще могат да се ориентират кой оператор в кой район има интерес и възможност да оперира. На най-добрите проекти ще бъде връчен ваучер, който

ще покрие 100%

от капиталовите

разходи по

изграждането

на WiFi зоните

От своя страна общината ще има ангажимента в рамките на три години да поддържа функционирането на тези зони.

С проекти ще могат да кандидатстват абсолютно всички общини. С обявяването на конкурса ще станат ясни и конкретните условия от страна на ЕК, които ще са насочени към предотвратяване на спекулации от страна на участниците и осъществяването на свързаност, отговаряща на съвременните условия.

Създаването на WiFi зоните по инициативата WiFi4EU до голяма степен представлява надграждане на вече изградени високоскоростни широколентови мрежи. Но е възможно създаването на нови зони и на места, където досега няма обществен или частен WiFi.

Христо Христов, директор на дирекция “Информационни технологии” към МТИТС.
Христо Христов, директор на дирекция “Информационни технологии” към МТИТС.

Събират информация за всички мрежи в държавата на едно място

За да стане това по-лесно, министерството работи по осъществяването на още един проект по европейска директива – електронна платформа “Единна информационна точка”. Той се финансира от Оперативна програма “Добро управление”.

Кметовете на общините ще имат възможност да се запознаят подробно и с него, и с ангажиментите си относно осъщестествяването му на информационна среща на 22 август. Целта на този проект е цялата информация за налична инфраструктура на всички мрежи – на електронно-съобщителните оператори, както и на мрежовите оператори, предлагащи обществено значими услуги, да бъде събрана в единна база данни. Създадената платформа ще свърже чрез програмен интерфейс всички общински администрации и всички оператори, като те ще могат да подават в нея пространствено базирана информация, да я коригират и актуализират.

Така всеки един нов потенциален инвеститор, който има желание да изгради комуникационна инфраструктура, ще може да добие представа каква налична има в даден регион и ще има възможността да я използва.

По този начин ще се избегнат строителни дейности като прокопаване на канали, полагане на тръби или на шахти, които представляват около 80% от инвестиционните разходи. Очакванията са това да редуцира средствата, необходими за изграждане на инфраструктура, поне наполовина. Освен това платформата ще предлага 5 електронни информационни услуги, които ще ориентират инвеститорите подробно за хода на процеса, както и за необходимата им документация.

Предвижда се общата база данни да обедини информацията за инфраструктурата от кадастъра, областните и общинските администрации, НКЖИ, пристанищната администрация и мрежови оператори. Водят се преговори за присъединяване и на други системи.

Работи се и по изграждането на електронно-съобщителна мрежа и в общините, в които такава липсва. Бенефициент по тази програма, финансирана по Програмата за развитие на селските райони, е Държавната агенция за електронно управление.

Целевата група обхваща единствено малките общини – с до 30 хил. души. Изграждането на новите мрежи ще се случва едновременно с реконструкция на пътища втора и трета категория, ако такава е заложена по същата програма. Това ще позволи повече общински центрове и институции - най-вече училища и здравни заведения, да получат достъп до WiFi.