Българската икономика не само запази относително високия си ръст от първото тримесечие, но и го ускори до 3,6% през второто.

Това сочат експресните данни на Националния статистически институт (НСИ). Ръстът през първото тримесечие беше 3,5% на годишна база. През второто спрямо първото тримесечие ръстът на БВП е 0,9%.

Резултатите на практика съвпадат с прогнозата, която направи БНБ и е с 0,3 процентни пункта под прогнозата на Министерството на финансите, което бе предвидило 3,9% ръст до края на годината. Засега има всички шансове да бъде прехвърлена правителстваната прогноза, която беше за 3%, както и предвиждането на ЕС за ръст на БВП от 2,9% за цялата 2017 г.

Ръстът на родната икономика е над средния за ЕС, който е 2,3%. От публикуваните едновременно с НСИ данни на Евростат се вижда, че само 7 страни членки отбелязват по-голям растеж на годишна база от този в България. Лидер в това отношение е Румъния с 5,7%, следвана от Латвия с 4,8%, Чехия с 4,5% и др. Все още обаче липсват данните за 8 страни членки.

Два са основните двигатели за ръста на българската икономика в момента: износът и потреблението. Износът на стоки и услуги бележат съответно 6,1% и 7% ръст спрямо година по-рано. Крайното потребление вътре в страната отчита 4,1% растеж за същото време според данните на НСИ.

Според експресните оценки на НСИ БВП в номинално изражение е достигнал 24,3 млрд. лв. през второто тримесечие на 2017 г.

Експресните оценки обикновено биват коригирани по-късно, защото все още няма точни данни за много показатели. Ревизията в случая ще бъде направена на 5 септември.