Превоз на пътници без лиценз за таксиметрова дейност и некоректно пломбирани таксиметрови апарати са сред честите нарушения, констатирани при проверки на таксиметрови автомобили в курорта "Слънчев бряг". Това съобщиха от пресслужбата на ОД на МВР - Бургас, цитирани от БТА.

Проверките се извършват от сектор "Пътна полиция", Държавната агенция по метрология и технически надзор и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

При проверки на таксиметрови автомобили в Бургас, в два от тях при разглобяване на арматурното табло, са открити монтирани устройства- тип "помпичка", които дават възможност за записване и отчитане на неверни данни, т.е. манипулиране на електронните таксиметрови апарати с фискална памет, с което се ощетяват клиентите. При проверка на други четири леки таксиметрови автомобила било установено, че водачите им извършват превози на пътници с електронни таксиметрови апарати с фискална памет, които са с нарушена контролна пломба. На двама от таксиметровите водачи са били отнети шофьорските книжки.

Подобни специализирани проверки ще продължат на територията на цялото южно Черноморие. Идеята е да се завиши контрола над таксиметровите превози и до минимум да се сведат случаите на нерегламентиран превоз на пътници, по начин който застрашава здравето и живота им или ощетява финансово, както пътниците, така и държавния бюджет.