Компанията отчита ръст на производителността с над 5%

“Постигнатите добри резултати през 2016 г. и през седемте месеца на настоящата година се дължат на силата, енергията и професионализма на всички работници, служители и мениджъри, за което най-сърдечно им благодарим”. Това заявиха в обръщение по случай националното честване на Деня на миньора председателят на Управителния съвет на “Асарел-Медет” Димитър Цоцорков и изпълнителният директор инж. Делчо Николов. Те подчертаха, че дългосрочното устойчиво развитие остава основният приоритет на ръководството и целия екип на “Асарел-Медет”, като ще бъде продължена досегашната политика за единство на икономическата, екологичната и социалната отговорност.

По седемте си годишни програми за дългосрочно устойчиво развитие “Асарел-Медет” АД е инвестирал 122 милиона лева през 2016 г. За миналата година панагюрската компания вече отчете най-ниската си себестойност на платим тон метал за периода 2013- 2016 г. При съпоставими условия има ръст с над 5% на натуралната производителност на едно лице по добив на тон метал.

“Доброто социално сътрудничество и инвестициите в кадрите превърнаха компанията ни в най-предпочитания работодател в българската минерално-суровинна индустрия. За поредна година “Асарел-Медет” отчита нулев трудов травматизъм, с което отново е пример за другите минни предприятия в страната. За осигуряване на здравето и безопасността при работа през 2016 г. са вложени 3,5 млн. лв., от които 1,4 млн. лв. са инвестирани в конкретни мерки за подобряване на работната среда. Друг стратегически приоритет в социалната отговорност е подкрепата за дългосрочното устойчиво развитие на община Панагюрище - родния край, където живеят над 95% от работещите в компанията, заедно със своите семейства”, подчерта Димитър Цоцорков.

За първи път през настоящата година “Асарел-Медет” няма да отбележи професионалния си празник с традиционното тържество в Панагюрски колонии, на което хиляди хора от Панагюрище и региона щяха да се съберат по случай Деня на миньора. След кончината през май на председателя на Надзорния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който беше начело на предприятието над 30 години, ръководството и синдикалните организации решиха предвидените за концерта средства да бъдат дарени на училищата, читалищата и неправителствени организации от общината.

По повод националното честване ще бъде спазена традицията да се отличат най-добрите в професията и хората с дългогодишен трудов стаж в “Асарел-Медет”. 218 работници, служители и мениджъри ще получат награди за професионалните си постижения и за дългогодишната си трудова кариера в компанията и в обособените дружества. Отличия ще получат 98 работници, диспечери, технолози, механици, енергетици, началник-смени, специалисти и мениджъри. Всички те са определени чрез номинации от колегите си за носители на званието “Най-добър в професията” за 2016 г. Наред с това ще бъдат наградени други 120 работещи, които през 2017 г. навършват 25, 30, 35 или 40 години непрекъснат трудов стаж в “Асарел-Медет”АД или дъщерните дружества.

Заедно с доайените празника ще отбележат и най-младите специалисти и привлечените стажанти. 34 студенти участват през тази година в лятната стажантска програма на “Асарел-Медет”. Над 600 младежи са се включили в стажа от 2004 г. досега и голяма част от тях вече са част от екипа на дружеството. Наскоро ръководството на панагюрското предприятие сключи договор за дуално обучение на ученици от Професионалната гимназия в Панагюрище, които ще трупат знания и практически умения в реална работна среда. Пилотният проект предвижда учене чрез работа и се очаква да обезпечи добре подготвени кадри за производството в бъдеще.

Друг пилотен проект на “Асарел-Медет” вече даде резултати. През юли беше произведено първото лавандулово масло от експерименталните насаждения на Окисното насипище на компанията. Съоръжението е уникално, защото се рекултивира изцяло още в процеса на експлоатацията си.

В сезона на лавандулата в Панагюрище се проведе и семинар за журналисти, който потвърди, че минното производство се развива в хармония с бума на биологичното земеделие в района, с развитието на винопроизводството и туризма. За 2016 г. Панагюрище - столицата на Априлското въстание, е посетено от пет пъти повече туристи в сравнение със средното за страната, подчертаха анализаторите.

n Интервю с Димитър Цоцорков, председател на Управителния съвет на “Асарел-Медет” АД, четете утре.