Натрупаният опит, дългосрочното планиране и далновидният мениджмънт

ни помагат да работим ефективно, казва председателят на Управителния
съвет на “Асарел-Медет” АД

Димитър Цоцорков е член на Управителния съвет на “Асарел-Медет” АД от 2014 г., а през 2015 г. е избран за негов председател. Роден е през 1975 г. в Панагюрище, завършил е eзикова гимназия в Пазарджик. Има две бакалавърски степени - по икономика и финанси и по компютърни науки от Американския университет “Ричмънд” в Лондон. Магистър е по информационен мениджмънт и финанси от университета “Уестминстър” в Лондон. Работил е като агент по продажби и маркетинг в London Electricity и мениджър по експедиране в Glencore UK Ltd., Лондон. В “Асарел-Медет” АД е от 2001 г. като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор “Корпоративно развитие”. Изпълнителен директор е на дъщерното дружество “Асарел Инвестмънт” ЕАД. Семеен, с три деца.

Националните браншови награди "Грижа за природата" и "Безопасност на труда" бяха присъдени за четвърта година на "Асарел-Медет"АД по време на националното честване на Деня на миньора в София.

Панагюрската компания получи двата приза, тъй като за поредна година отчита нулев трудов травматизъм и липса на каквито и да било санкции за отклонения по екологичното законодателство. Удостоверения за това са представени от Регионалната инспекция по труда и Регионалната инспекция по околната среда и водите.

През тази година за първи път от създаването на Българската минно-геоложка камара през 1991 г. миньорският празник се проведе без проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който беше начело на браншовата организация над 26 години и ни напусна през май. В негова памет фондация "Асарел" учреди наградата "Лъчезар Цоцорков" за перспективен студент от Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски". Първият ѝ носител е Димитър Кайков, който завършва бакалавърската си специалност с отличен успех 5,98. Освен парична награда студентът получи покана за стаж и професионална реализация в "Асарел-Медет"АД.

-Г-н Цоцорков, ще се промени ли нещо в политиката и развитието на “Асарел-Медет” АД след кончината на председателя на Надзорния съвет и ваш баща проф. д-р Лъчезар Цоцорков?

-Нашият приоритет ще остане дългосрочното устойчиво развитие. “Асарел-Медет” АД никога не е работило ден за ден. Това е компания, която се развива успешно най-вече заради дългосрочните стратегии.

Имаме ясна фирмена перспектива, която е изградена на базата на конкретни политики във всички направления. През годините сме доказали, че ние сме дружество, което залага на силния първи ход, на

изпреварващи

и премислени

действия,

които винаги са давали резултати. Неслучайно мотото на “Асарел-Медет” АД е “Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме”. Тази фраза е отражение на нашето мислене и стил на работа. И компаниите като хората имат свой темперамент и жизнен ритъм. Ние сме динамични и амбициозни, винаги в кондиция, защото имаме традиции и ясни перспективи.

-Като председател на управителния съвет на компанията вие обединявате усилията на ръководния екип и определяте перспективите пред “Асарел-Медет” АД. Какво предстои?

-Перспективите на едно дружество не се определят само от един човек. Екипът от мениджъри, който взема ключовите решения, е съставен от хора с опит, огромна професионална експертиза и доказана лоялност към компанията и фирмените ценности.

А политиката ни се изгражда на базата на задълбочени анализи, разчети, проучване на добри практики и надграждане на собствения опит.

В този смисъл аз имам увереността, че крайното решение на ръководния екип ще е правилното, а политиката - успешна. Колкото до предстоящите предизвикателства, имаме

7 фирмени програми

за устойчиво

развитие,

които следваме с равномерно инвестиционно темпо, което ни гарантира стабилност и растеж.

Когато се изпълняват фирмените стратегии, резултатите не закъсняват. Много добър атестат е, че през 2016 г. отчитаме най-ниската нетна себестойност на платим тон метал изобщо за последните 4 г., а спрямо предходната година има повишаване с над 5% на производителността на едно лице при съпоставими условия. Това са конкретни индикатори, които ни показват, че вървим в правилната посока, и то при условие че винаги държим баланса между инвестиционната ни активност в посока модернизация на технологичния цикъл и социалната и екологична отговорност. Така че ни чака много работа, но при наличието на добър екип и ясна перспектива смятам, че предстоят нови добри дни за “Асарел-Медет”АД и за региона ни. Ръководството на дружеството ще продължи да води и надгражда досегашната си екологосъобразна и социално ориентирана политика.

-Известно е, че в дружеството се планира дългосрочно?

- Новата ни перспектива за развитие на находище “Асарел” е с хоризонт към 2040 година. Същевременно технологичната динамика в нашия бранш ще дава възможност за ефективната преработка на все по-бедни руди. Нашата цел е да отговорим на глобалното предизвикателство пред минната индустрия за максимално оползотворяване на суровините, пълноценно използване на инфраструктурата и ресурсите, което води до удължаване живота на мините. Иначе смятам, че екологичен рудодобив в Панагюрско ще има и след сто години.

-Сривът в цената на металите на световните борси в последните години беше сериозно предизвикателство пред индустрията. Как се справихте в “Асарел-Медет” АД с този глобален проблем и очаквате ли стабилизиране на пазарите в близко бъдеще?

-Отново се връщам към нашия фирмен опит, който доказва, че всяка криза е и възможност. Именно в такава ситуация личат опитът и възможностите на голямата компания и на далновидния мениджмънт. Цените на металите следват определена цикличност, като спадовете са неминуеми.

Като казах, че кризата е възможност, става дума, че това е възможност за преструктуриране на капитала, за преподреждане на приоритетите така, че да не пострада нито един от елементите на нашата дейност. Факт е, че в условията на тази продължителна криза десетки световни компании от минната индустрия продаваха активи, закриваха и замразяваха мощности, освобождаваха хора и намаляваха заплати. Ние обаче успяхме със собствен ресурс и гъвкаво управление

да запазим ритъма

на модернизация,

като същевременно не съкращавахме работници и запазихме възнагражденията. Помогна ни натрупаният опит и най-вече дългосрочното планиране и способността да работим гъвкаво и ефективно според изискванията на пазарната ситуация.

Живеем в изключително динамични времена, факторите, които оказват влияние върху пазарната среда, стават все повече, а управлението на риска от тяхното въздействие е все по-трудно. В това отношение ще продължим да се осланяме на натрупания опит.

-Влагате изключителни усилия и средства в екологичната програма на компанията, получихте и поредната национална браншова награда за грижа за природата. Какви ще са водещите приоритети през идните години в тази насока?

- Част от корпоративното ни мислене, а и моето лично убеждение е, че устойчивото развитие е немислимо без отговорна екологична политика. Политиката на “Асарел-Медет”АД в тази посока е доказателство, че модерната минна индустрия може да бъде екологосъобразна и да съществува в хармония със земеделието, с туризма и всички други икономически и обществени сфери.

Модерното разбиране е, че истински зелена икономика правят богатите държави, а на корпоративно ниво - успелите компании, които имат възможността да предвидят необходимите ресурси и имат убеждението да го направят.

След приватизацията на дружеството през 1999 г. сме направили инвестиции за над 1 млрд. лв. От тях над 80 млн. лв. са в екологични политики и проекти, т.е. от всеки инвестирани 100 лева 8-9 лв. са за опазване и възстановяване на околната среда.

В момента завършваме проект за рекултивиране на действащо депо за минни отпадъци - това е уникален метод в световната минна практика, в който сме инвестирали над 10 млн. лв. Интересно е да спомена, че в рекултивираните площи засадихме експериментално и 1 декар лавандула. Преди около месец добихме първото лавандулово масло от първата ни реколта. Ние сме може би единствената минна компания в България с три пречиствателни станции. Мога да кажа, че “зеленото мислене” и “зеленото действие” вече е незаобиколим стандарт и въпрос на фирмен и личен престиж за големите компании и предприемачи в бранша.

-Социалните проекти на “Асарел-Медет” са безпрецедентни за нашата страна. На практика компанията промени Панагюрище, след като вложи над 150 млн. лв. в различни проекти по социалната си програма. Ще продължите ли в тази насока чрез публично-частно партньорство с община Панагюрище?

-Наистина социалните проекти са един от най-важните елементи на фирмената ни политика. Не търсим бърза възвръщаемост, а

дългосрочна

добавена стойност

за целия регион

Тези над 150 милиона лева са инвестирани само в последните 5 години и те коренно промениха не само облика, но и перспективите за развитие пред Панагюрище и региона в дългосрочен план. Ще спомена само три от най-важните ни проекти - залата трезор за експониране и съхранение на Панагюрското златно съкровище, многофункционалната спортна зала “Арена Асарел” и модерната многопрофилна болница “Уни Хоспитал”.

Имаме добро публично-частно партньорство с общинското ръководство, а само тези три обекта са на обща стойност около 10 общински бюджета. Нашето убеждение е, че този по-висок стандарт на живот, тези нови възможности за развитие са инвестиция и в нашия екип, тъй като в “Асарел-Медет” около 95% от работещите живеят в Панагюрище и региона. Това е израз на уважението ни и към останалите жители на нашия роден край, тъй като проектите ни винаги са срещали много широка подкрепа. Реализацията на тези партньорства и на стотиците ни други инициативи означава здрави поколения, шанс за обучение, развитие и реализация в Панагюрище, нови възможности за предприемачите, за малкия и средния бизнес покрай развитието на туризма, здравеопазването и другите съпътстващи дейности. И най-важното - удовлетворението и самочувствието на хората, че живеят в един от най-красивите и най-динамично развиващи се региони на България. Това ни зарежда с енергия и ни дава сили и увереност да продължим с подкрепата за родния край.