Миньори от Челопеч, участници в местния фолклорен ансамбъл, поздравиха със свирене на 15 гайди колегите си. Това стана по време на видеоконферентна връзка между зала “Роял” на столичния хотел “Балкан”, където се провеждаше тържественото събрание за Деня на миньора, и една от галериите на “Дънди Прешъс Челопеч”.

Над 30 лица и организации получиха награди за деня на свети Иван Рилски, покровител на миньорите.

Награди за принос към минносуровинния отрасъл и послучай кръгли годишнини получиха музеят “Земята и хората”, който навърши 30 години и “Мини Марица-изток” за тяхната 65-годишнина, както и 7 изтъкнати специалисти от бранша.

Награда “Грижа за природата” за липса на екологични нарушения и санкции получиха три фирми: “Асарел Медет”, “Каолин” и “Имерис Минералс България”. Четири са фирмите, отличени в категорията “Награди за безопасност” за постигнат нулев травматизъм: “Асарел Медет”, Дънди Прешъс Челопеч”, “Каолин”, “Имерис Минералс България”.

За първи път тази година бе връчена новооснованата стипендия на името на Лъчезар Цоцорков, която се дава от Фондация “Асарел”. Тя ще се присъжда всяка година на студент от Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Първият неин носител стана Георги Кехайов, студент трета година в университета, чийто среден успех досега е над 5,80. Наградата бе връчена от председателя на управителния съвет на “Асарел Холдинг” Димитър Цоцорков.