Лихвата е фиксирана, срокът им е 15 години

Девет банки са обявили интерес да финансират проекти по новата он-лендинг програма на Българската банка за развитие (ББР) по плана “Юнкер”, стана ясно миналата седмица.

Това са “Алианц Банк България”, Българо-американската кредитна банка, Банка “Пиреос България”, Инвестбанк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, “Юробанк България” и участващите с обща заявка ОББ и СИБАНК.

Ако бъде одобрена, всяка от тях може да получи целеви финансов ресурс до 50 млн. евро.

С него тя ще финансира по своите вътрешни правила за кредитиране само малки и средни български фирми.

Българската банка за развитие поема до 100% от риска по тези заеми към българските фирми и така банките, които са ѝ партньори, ще работят при нулев риск.

Програмата се радва на повишен интерес от финансовите институции, смятат от ББР.

Според експертите на държавната банка това дава основание да се очаква, че предвиденият бюджет от

300 млн. евро по

Инвестиционния

план за Европа

ще бъде усвоен изцяло в договорените срокове.

Новата он-лендинг програма на Българската банка за развитие бе представена през юли тази година.

Тя е ориентирана изцяло към малки и средни български фирми с персонал до 3000 души.

Компаниите, които могат да получат финансиране, трябва да са клиенти на търговските банки, обявили интерес към партньорство с банката за развитие.

Според общите правила на тази програма одобрените от ББР кредитни институции ще отпускат ново инвестиционно, проектно и свързано със съответните инвестиции или проекти оборотно финансиране.

Основните критерии, по които ще бъдат одобрявани търговските банки, са два -

финансова

стабилност и

качество на

кредитния

портфейл

Направени от съответната банка предложения за по-нисък гаранционен процент от страна на ББР ще им дават предимство пред останалите конкуренти.

Включването на конкретна търговска банка в програмата ще се извършва с индивидуални споразумения между ББР и нея.

Размерът на всеки подзаем, отпускан от одобрените кредитни институции, е от

3 до 24 млн. лв.

във включени

в програмата сектори на икономиката. Това означава, че бенефициентите на средствата ще се ползват от възможността за дългосрочен достъп до финансиране при максимален краен срок за погасяване до 2032 г.

Приложимият лихвен процент ще се формира от база 6-месечен EURIBOR + надбавка от 2 до 4%.

Това означава, че по предоставен в момента заем

лихвата няма да

надхвърля 3,7%

за година

Максималният краен лихвен процент по редовна главница на всеки от заемите се превежда на ББР след приспадане на 1 процентен пункт от него в полза на търговските банки партньори.

Според правилата на програмата лихвеният процент при просрочие или друго неизпълнение по отпуснатите заеми не може да надвишава размера на законната лихва.

Всички такси и комисиони се определят от банките на база техните действащи правила и тарифи и остават в тяхна полза.

Размерът на програмното финансиране е до 50 млн. евро, а срокът за отпускането е до 15 години.

За обезпечения по заемите може

да се учреди

залог на

вземанията,

съгласие за директен дебит или друга форма на гаранция, договорена със съответната търговска банка. Всяка от банките трябва да цедира вземанията по всеки заем в полза на ББР.

Малките и средните фирми могат да усвояват отпуснатите пари еднократно или на траншове. Крайният срок за усвояване на общия ресурс от 300 млн. евро е 10 октомври 2019 г.

Заемите, отпускани на компании с до 3000 наети, могат да бъдат инвестиционни, проектни и оборотни. За подкрепа на инвестиции или проекти максималният размер е до 48 895 хил. лв. или тяхната равностойност в евро.

Изискването е инвестицията или проектът

да се реализира

за не повече от

3 години

Забранено е да се допуска рефинансиране на действащи кредитни сделки, гласят правилата на програмата.

Валутата, в която се отпуска финансирането, е левове или евро в зависимост от предпочитанията на получателя.

С цел минимизиране на риска има ограничение за максимална експозиция към един кредотополучател и свързани с него лица- до 24 млн. лв.

Това е деветата он-лендинг програма на ББР. Досега банката е реализирала общо осем програми за индиректно финансиране чрез 20 търговски банки и шест небанкови финансови институции в страната, с които са сключвани договори за финансиране на обща стойност над 820 млн. лева. По програмите са подкрепени над 7000 български малки и средни предприятия, като общият размер на ползваното от тях финансиране надхвърля 1,3 млрд. лв.

Не могат да се финансират хазарт, ГМО, порнография

Правилата на всички европрограми забраняват пряко или косвено финансиране по тях на незаконни икономически дейности според законовите правила на съответната държава.

Списъкът със забрани лишава от възможността да получат заеми дейности по клониране на хора за репродуктивни цели, независимо от това дали е незаконно в съответната държава, или не е.

Компании за производство, преработка и търговия с тютюн и дестилирани алкохолни напитки също попадат в списъка на изключените от финансиране по европейските фондове.

Аналогично на тях достъп до еврофинансиране чрез тези програми има и производство и търговия на оръжия и боеприпаси от всякакъв вид. От това ограничение има едно изключение - то не се прилага, ако тези дейности са част или допълват изрични политики на Европейския съюз.

В игнорираните от тези програми попадат и казината, както и предприятия с еквивалентна дейност.

В списъка със забрани най-подробно са разписани ограниченията пред сектора на информационните технологии. В него попадат изследване, развитие или технически приложения, свързани с програми или приложения, които целят поддържането на дейности, които влизат в забранителния списък. На второ място забрана има пред интернет залагания и онлайн казина или порнография, както и влизането в мрежи с електронни данни и тяхното изтегляне.

Пълна забрана за кредитиране има и пред компании, които имат предмет на дейност генномодифицирани организми.

При всеки договор за финансиране Европейският инвестиционен фонд изисква от ББР конкретни уверения за това, че контролира недопускането на забранени дейности като бенефициент на финансиране.

Малки семейни фирми могат да получат финансиране от търговски банки с гаранции от ББР.
Малки семейни фирми могат да получат финансиране от търговски банки с гаранции от ББР.