Полша, България и Румъния са държавите в Европейския съюз, където цените на месото са най-ниски, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на оповестени днес данни на Евростат, цитирани от БТА.

Дания е имала през 2016-та година най-високите цени на месото сред държавите членки на Европейския съюз - с близо 40 на сто по-високи цени от средноевропейските. На противоположния полюс с най-ниски цени на месото в ЕС са Полша - с 47 на сто по-ниски цени от средноевропейските, България - с 44 на сто по-ниски цени и Румъния - с 41,1 на сто по-ниски цени спрямо средноевропейските.

Ако се сравнят цените във всички държави в Европа, а не само в тези от ЕС, то месото е най-скъпо в Швейцария - със 157 на сто над средното в ЕС, но най-ниски цените на месото отново са в Полша, по-ниски дори от тези в Албания и Македония.

По-ранно проучване на Кейтъруингс показва, че Швейцария има най-високите цени на месо в света, 49,68 долара за един килограм говеждо месо, с близо 150 процента над средното ниво в света. От друга страна неквалифициран работник в Швейцария трябва да работи само 3,1 часа, за да може да си купи един килограм месо, докато работник в Индонезия трябва да работи 23,6 часа, за да си купи килограм месо, макар в тази държава един килограм говеждо месо да струва 9,01 долара.