Тогава е започнало дигитализирането на документи. 12 бележки няма да се изискват на хартия от 2018 г.

Свидетелство за граждански брак или нотариален акт няма да се иска от гражданите на хартия, но ако са издадени след 2000 г. Това съобщиха след заседанието на правителството вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Държавна агенция “Електронно управление” Росен Желязков. Кабинетът е разгледал доклад за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

12 хартиени документа отпадат от началото на 2018 г., за 4 от тях обаче мярката не важи 100%.

За 8 няма пречка чиновниците да си ги набавят от регистрите и да не ги искат от гражданите. Сред четирите, които няма да се предоставят изцяло онлайн, Желязков посочи свидетелството за граждански брак. Документите са дигитализирани от 2000 г. насам, така че хората, оженили се преди това, ще трябва да носят свидетелството на гише.

Същото е и с имотния регистър. В страната има 113 служби по вписвания, при тях дигитализацията на сделки с имоти и на нотариални актове също е от 2000 г.

И справките от регистър БУЛСТАТ - за физически лица и за фирми, не могат да се правят онлайн. Миналата година регистърът е бил надграден и все още не е свързан с регистрите на администрацията.

Желязков заяви, че се прави анализ какви ресурси са необходими и за какво време ще бъдат включени в електронен формат документите.

Електронизирането на 12-те документа в края на годината ще има отношение към други над 1 млн. услуги, които търсят гражданите от администрацията.

Ето кои 8 документа няма да бъдат изисквани на хартия:

4 Удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър;

4 Удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, събирани от митническите органи;

4 Удостоверение за семейно положение;

4 Удостоверение за наличието или липсата на задължения, издавано от НАП;

4 Удостоверение обр. УП-7 за размер и вид на пенсия и добавка;

4 Удостоверение обр. УП-8 за доход от пенсия;

4 Удостоверение за признаване на придобито висше образование в чужбина, издавано от Националния център за информация и документация.

“Това е само началото и предстои следващ етап с нови нормативни изменения”, каза Желязков. Дотогава дигиталните и хартиените процеси в администрацията ще съществуват паралелно.

Вицепремиерът Томислав Дончев припомни, че свалянето на административната тежест е започнало през пролетта с два пакета. Първият е осигуряване на служебен достъп на чиновниците до регистрите, от което следва отпадане не изискването гражданите да ги предоставят на хартия. Затова се променят 49 закона и 70 подзаконови нормативни документа. 50 нормативни акта вече са представени за обществено обсъждане.

А вторият пакет е оптимизация на режимите на административните услуги. По него вече са оптимизирани 605 услуги и 40 регулаторни режима. Това са 1/4 от услугите, които предоставя администрацията. Те включват намаляване на изискваните документи, опростяване на взаимоотношенията с администрацията, намаляване на таксите, намаляване на цените им.

За да стане това, ще се променят 172 нормативни акта, 52 законa и кодекси, 64 акта на министерства и 56 - на Министерския съвет.

Голяма част от 12-те удостоверeния се изискват при кандидатстване с проекти по европрограмите и по процедури по Закона за обществени поръчки. Всички административни органи, които отговарят за това, включително управляващите органи на оперативните програми, трябва да инициират изменения в нормативните актове, за да отпадне изискването да се предоставят тези документи на хартия. Трябват и промени в Закона за обществените поръчки и правилника за прилагането му, препоръчват от агенция “Електронно управление”.

Прави се и анализ на предоставяните услуги. Всяка администрация попълва чек лист. До 7 септември проверките как ни обслужват чиновниците от министерствата и агенциите ще трябва да приключат.

По думите на Дончев администрацията е лицето на държавата и затова не трябва да е намусена и сърдита. Той заяви още, че държи да се говори за очовечаване и хуманизация на административното обслужване, а не за административна реформа. И че това е процес, който е пред очите на гражданите. 

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ