Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) отговориха с открито писмо на изявлението на енергийния министър Теменужка Петкова, че газът ще поскъпне не с 60%, а с 2 на сто, заради таксите за пренос и достъп до газовата мрежа.

Обръщаме се към Вас във връзка с проведения днес брифинг в Министерство на енергетиката, на който обсъждате „спекулациите на бизнеса“ относно „60% увеличение в крайната цена на природния газ. Обръщаме внимание, изпращайки в нашето становище  прогнозираме, на базата на обявените на 3.08.2017г. от „Булгартрансгаз“ ЕАД прогнозни нови тарифи за достъп и пренос на природен газ, увеличение до 60% в разходите за пренос спрямо текущите, за отделни типове крайни клиенти, а не в крайната цена на природния газ. Вярваме, че погрешно сте била информирана от вашите експерти. Отдаваме това на провеждащата се комуникацията между нас посредством медиите, а не на преки срещи, на които да бъде предоставена възможността на нашите членове да изложат направените калкулации относно драстичното поскъпване в цената на услугите за достъп и пренос, се казва в писмото на федерацията до министърката, до шефовете на газовите компании и до КЕВР.

БФИЕК не е против спазването на европейските регламенти и произтичащите от тях задължения за въвеждане на входно-изходния тарифен модел, а единствено подлагаме под съмнение избрания от „Булгартрансгаз“ ЕАД модел за разпределение на разходите, който считаме, че не съответства на спецификата на българския газов пазар и натовареността на газопреносната мрежа.

Потвърждаваме позицията си за стачна готовност  и настояваме да не се пристъпва към въвеждането на така предложените цени, преди да се запознаете с конкретните разчети за увеличението на разходите за пренос на природен газ за отделните типове клиенти. Обръщаме към Вас с молба да проведем среща на 8.09.2017г. в удобно за Вас време, пишат от федерацията на голямата индустрия.