Веселина Бечева: Трябва да се променяш с времето, а понякога дори да го изпреварваш

Фирмата на Веселина Бечева и семейството й съществува от над 20 години. Тя има два магазина. В "Моят магазин - ПСБ маркет" се предлагат всякакви хранителни стоки - месо, млечни продукти, хляб, полуготова храна, има козметика, прахове, сапуни. Големият обект е разположен на 120 кв. м., другият е на 56 кв. м и работи денонощно. И двата са на самообслужване, защото според Бечева клиентът иска сам да избере, да докосне и да се запознае със стоката.
За да се стигне до там обаче, преди около 4 години, предприемачите решават почти изцяло да съборят магазина. Вътрешността му е изтърбушена, сменени са витрините, оборудването е изцяло сменено и заменено с чисто ново. Вземат решението, за да са конкурентоспособни и не съжаляват - клиентите предпочитат да пазаруват при тях, защото магазините са добре заредени и устроени. А добрите условия и работна атмосфера задържат хората в екипа на Бечева, някои дори повече от 16 години.

-Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?
- По време на студентските си години се чудехме какво да работим, както повечето хора на тази възраст. Свекърва ми държеше едното помещение под наем и продаваше всякакви стоки, както се казваше тогава - беше смесен магазин. Така ние започнахме да го управляваме през 1995 г. Купихме си витрини, оборудвахме го.
-Защо избрахте да работите в тази сфера?
- Беше съвсем на майтап, бяхме на 21 години. Стъпка по стъпка се справихме. Първо направихме ремонт на магазина. След това започнаха да отварят хипермаркети и ние решихме да вземем още един обект, за да сме конкурентоспособни. Ако си сам на пазара е по-различно отношението и на доставчиците, и на големите фирми.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Трябват постоянство и човек да не се отказва. Той трябва да е много креативен и да се движи в крак с времето, независимо на колко години е. Времето се променя и ти трябва да се пременяш с него, а понякога дори и да го изпреварваш. Важно е човек да застане и от другата страна. Да не е само работодател, а да усети истинската работа и да прецени какво може да изисква от служителя. Най-лесно е да кажеш, че искаш нещо, а дали е осъществимо е друга тема. Трябва да видиш дали можеш ти да го свършиш, а след това да го искаш от някой друг. Ние започнахме от нулата.
Много е важно отношението между хората. Затова казвам, че служителите трябва да се чувстват добре. Работата с клиенти е много деликатна и от човека, който ги обслужва трябва да лъха позитивизъм, за да предразположи отсрещната страна и нещата да вървят. Когато някой е усмихнат и на вас ви е приятно, не се натоварвате заради лошото настроение на друг.
- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?
- Беше трудно по време на кризата през 1996 – 1997 г. Преди 3-4 години направихме пълна промяна на денонощния магазин. Съборихме го почти до основи и го изградихме почти наново. Вътрешната част трябваше да бъде изчистена, за да го направим на самообслужване. Този тип магазини са по-предпочитани. Клиентът предпочита сам да пипне стоката, да прочете етикета на спокойствие, а не някой да му предлага какво да си купи. Беше трудно, защото трябваше да купим изцяло ново оборудване.

- Как избирате служителите си?
- Проблемът с кадрите го има и при нас. Успяваме заради колектива, който създаваме ние като работодатели. Опитваме се да предложим добра работна среда и това ги кара да остават.
- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
- Както казах – много е важна работната среда. Това може би е водещо. Аз съм на мнение, че атмосферата в работата е от голямо значение. Когато отидеш на служебното си място, ти прекарваш там 1/3 от денонощието. Това е много повече от времето, през което си със семейството си. Затова е важно да се чувстваш уютно и като вкъщи, макар и на работа. Това е основното, което задържа служителите ни. При нас има хора, които са част от екипа повече от 16 години, почти от отварянето. Други са от 7-8 години, а това за бранша ни е дълъг период.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Може би с още обекти, аз не съм от хората, които обичат да стоят на едно място. Искам да разрасна бизнеса си, но дотолкова, че да успявам да се справя. Пожелавам си всички да сме живи и здрави, за да можем да работим и да се радваме на труда си. Надявам се в България да има повече български предприемачи и да се справят. Аз започнах много млада, от нищото и знам, че това е възможно. Дано повече млади хора останат тук и го разберат. Смятам, че може да се прави бизнес в страната ни.